Kronprinsessan Mette-Marit lanserar ny bok

kronprinsessan Mette-Marit

Att hon var lite vild i sin ungdom visste vi sedan tidigare, men nu berättar kronprinsessan Mette-Marit mer om sin uppväxt som tydligen var allt annat än idyllisk.

Häromdagen lanserade kronprinsessan Mette-Marit sin nya bok, Hjemlandet og andre fortellinger, som hon arbetat med tillsammans med författaren Geir Gulliksen och flera andra. Mette-Marit står som redaktör för boken som nu ska finnas med på den stora bokmässan Frankfurt Book Fair 2019.

Kärlek till litteraturen

I den nya boken, vars titel kan översättas till Hemlandet och andra historier, berättar kronprinsessan om sitt liv, men det är också en antologi där 12 olika norska författare skrivit var sitt kapitel.

kronprinsessan Mette-marit och Geir

Under presskonferensen pratade Mette-Marit och Geir Gulliksen om hur det är att komma från kungariket Norge, just det som boken handlar om. Men man pratade också om kronprinsessans kärlek till litteraturen.

Har räddat Mette-Marit under tuffa perioder

– Böckerna och att kunna läsa mycket blev något av en räddning för mig när jag hade lite tuffa perioder i livet, sa kronprinsessan som här nedan ses på en bild innan bröllopet med kronprins Haakon.

Mette-Marit innan hon gifte sig

Hon berättar också om detaljer från sin egen uppväxt på ett sätt som vi aldrig hört förut:

– Jag växte upp i en familj som på ytan såg att vara perfekt. Vi som levde i den visste mycket väl att det inte var sant, men det såg i alla fall ut som allt var toppen. Idag kan jag ändå säga att jag är glad över att ha fått med mig den erfarenheten, när det trots allt gick bra för oss.

kronprinsessan Mette-Marit

Mette-Marit berättar också om att hon var lite rebelliskt som ung. Bland annat får vi veta att kronprinsessan rakade av sig allt hår när hon gick i gymnasiet.

Gick igenom en fas

– Jag började då se att min barndom gjort något med mig och jag gick igenom en fas där jag hade så mycket smärta som behövde komma ut – som ilska och sorg.

kronprinsessan Mette-Marits bok

Tidigare i livet – innan hon reste över till Australien för att studera under ett år – hade hon varit världens mest pliktskyldiga skolflicka.

– Jag var väldigt snäll, uppförde mig precis som man skulle. Men en dag sa det bara stopp, jag kunde inte göra mer. Åtminstone kunde jag inte uppfylla de förväntningar som andra hade på mig. Jag har aldrig varit bra på förväntningar, när människor har för stora förhoppningar på mig.

Har upproret kvar inom sig

Men den norska kronprinsessan avslutar pressmötet med att säga att det vilda livet ännu kanske inte är helt över:

–Jag har mycket uppror i mig ännu!

Foto: TT