Kronprinsessan Mette-Marit väcker oro – hemskt besked i Norge

Kronprinsessan Mette-Marit fick föras akut till sjukhus. Nyheten väcker stor oro i Norge.

Kronprinsessan Mette-Marit väckte stor oro häromdagen. Då briserade nyheten att 47-åringen var med om en olycka när hon åkte skidor i Uvdal, där hon och kronprins Haakon har en stuga.

Olyckan inträffade 21 december. Prinsessan Ingrid Alexandra var vid sin mammas sida, och deras skidor ska på något sätt ha hakat i varandra. Resultatet blev ett olyckligt fall för Mette-Marits del. Hon fick föras till sjukhus, där läkarna konstaterade att hon brutit svanskotan.

Kronprinsessan Mette-Marit fick åka till sjukhus

Kronprinsessan Mette-Marit

Kronprinsessan Mette-Marit fick åka till sjukhus.

Så här reagerade Anders Johan Stavseng, kungaexpert på norska Se og hör, på nyheten.

– Kronprinsessan Mette-Marit har alltid varit en olycksfågel. Hon har ramlat i trappor, brutit fotleden och bränt ansiktet under en tv-intervju med tysk tv. Den senaste skidolyckan kom inte som en överraskning. Men norrmännen är glada för att det inte var något allvarligt den här gången, säger Anders.

När olyckan var framme valde kungafamiljen att lägga locket på.

– Kungahuset gick inte ut med olyckan i medierna. Förra gången Mette-Marit pratade om sina hälsoproblemen offentligt var när hon berättade om sin lungfibros på NRK. Kungahuset hoppades nog på att kunna hålla olyckan hemlig. De brukar inte skylta utan vidare med att de läggs in på sjukhus, säger Anders.

Nu hoppas hela Norge på en snabb bättring för Mette-Marits del. De är vana vid att behöva ha koll på hennes hälsa.

Mette-Marit är sjuk

Det var i oktober 2018 som vi fick beskedet vi aldrig glömmer. Mette-Marit hade då själv precis fått höra att hon lider av en kronisk åkomma: en ovanlig variant av sjukdomen lungfibros.

– Jag har haft hälsoproblem i flera år och nu vet vi mer om vad det handlar om, sa Mette-Marit då.

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera.

Oron blir inte mindre av den här typen av olycka.

– Mette-Marit ska må efter omständigheterna bra. Även om kronprinsessan skadade sig före julen var hon inte med när kronprinsen och kungaparet besökte offren för jordskalvet i Gjerdrum. Mette-Marit har det sista året hållit en låg profil och sällan visat sig offentligt. Förhoppningsvis får vi se henne mer i år, säger Anders.

LÄS MER: Så var Silvias brors hemliga begravning

LÄS MER: Silvias innersta krets – så lever de idag