Kronprinsessan om den tuffa tiden: “Jag fick professionell hjälp”

Kronprinsessan om den tuffa tiden:
I en ny dokumentär öppnar kronprinsessan upp om sin ätstörning.
Annons

Kronprinsessans 40-årsdag närmar sig och Victoria ger nu sin första intervju av flera inför den stora dagen. Just denna intervjun visas under torsdagen på TV4 i en dokumentär där vi bland annat får höra om den tuffa tiden då Victoria drabbades av ätstörningar.

Annons

Det var efter myndighetsdagen som Victoria började känna ett större ansvar när det kom till att stötta föräldrarna i deras arbete, berättar hon i dokumentären. Kraven hon ställde på sig själv blev allt högre och hon bevakades hårdare.

När sjukdomen blivit allt för allvarlig åkte hon till USA för att få andrum.

Annons

– I USA fick jag professionell hjälp, vilket var jätteviktigt för mig. Just att lära mig sätta ord på känslor och därmed kunna sätta gränser och inte pusha mig för mycket, vilket jag hade lätt för. Jag ville hela tiden så mycket mer än vad jag förmådde prestera eller förmådde vara, berättar kronprinsessan nu.

Resan hjälpte, även om en sjukdom som ätstörningar är något som sitter kvar. Och fortfarande har hon höga krav på sig själv. Ett personlighetsdrag som Victoria kommenterar i dokumentären.

– Baksidan är att man aldrig blir helt nöjd. Men helt negativt är det ju inte för det gäller ju också att vilja utvecklas och göra mitt yttersta. Och det är det som driver mig för att kunna hjälpa Sverige, säger hon.

Se hela den första delen av dokumentären om Victoria på torsdag den 25 maj klockan 20.00 i TV4. 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

43 kommentarer till “Kronprinsessan om den tuffa tiden: “Jag fick professionell hjälp””

 1. Marita Classon skriver: 24 maj, 2017

  Fina naturliga och duktiga kronprinsessan Victoria.


 2. Helena skriver: 24 maj, 2017

  Förstå inte vad är det som är så krävande i hennes sk arbete. Hon har personal som gör allt för henne. Hon behöver bara låta sig skjutsas till plats, vinka, le brett, verka intresserad. Hon får välja sin närvaron och studiebesök. Och hon verkar gilla att vara i fokus. Hon har tur att hon slipper arbeta på riktigt.


  1. CC skriver: 27 maj, 2017

   Kronprinsessan Victorias arbete är inte bara att le brett, vinka och klippa band. Har du någon gång fått inblick i hennes arbete vet du att hon alltid är lika påläst, engagerad och driven. Hon och övriga kungafamiljen gör så oerhört mycket mer än vad som framkommer i media. (Den analytiskt lagda kan fråga sig varför inte mer visas…) Varje uppdrag kräver många förberedelser. Utöver detta fortbildar sig Kronprinsessan på eget initiativ, privat. Studieresan till Silicon Valley är ett av många ex.


  2. A1Fia skriver: 27 maj, 2017

   Gillar….


 3. Eva H. skriver: 25 maj, 2017

  Jag minns bilderna från prinsessan Christinas bröllop i Spanien, där såg vi en mycket, mycket smal Victoria. Min dotter utbrast genast “hon har anorexi” men jag slog ifrån mig, jag ville inte tro det. Men så var det, skönt att det ordnade sig för vår älskade kronprinsessa.


 4. Julia Dahlgren skriver: 25 maj, 2017

  Fina Victoria.


 5. Lea skriver: 25 maj, 2017

  De får väl professionell hjälp i allt som de behöver


 6. Marguerithe skriver: 26 maj, 2017

  Ja Victoria är ett föredöme. Hon har självdistans. Hon kunde blivit en skicklig politiker. Tråkigt att hon upplevde dessa krav i så ung ålder. Hennes syskon kunde leva i total frihet när man jämför.


  1. Helena skriver: 26 maj, 2017

   På vilket sätt är föredöme för vanliga arbetande människor.


  2. Marguerithe skriver: 26 maj, 2017

   Vill man inte ha en trevlig First family i landet är det väl meningslöst att tala med de som inte förstår.


 7. Pisten skriver: 26 maj, 2017

  Om man ställer för mycket krav på sig och som ung känner en väldig press på framtiden hjälper det inte hur mycket personal man har omkring sig. Samma sak med de flesta sjukdomar och tillstånd. Tänk till innan ni kommenterar spydigt och försök gärna vara lite empatiska – oberoende vad ni representerar.


 8. betty skriver: 26 maj, 2017

  Hon talar alltid om sina stora krav på sig själv och på TV i går om hur jobbigt det är att vara kronprinsessa. Har hon tänkt på att vi inte alls begär allt av henne att hon ska ställa upp på allt, hon har själv beslutat att hon ska vara med överallt och engagera sig. Vem skulle egentligen sakna hennes närvaro, är det bara hennes egna val? Hon gör varken från eller till. Hur vore det om hon satsade mer på sitt hemland och inte engagerar sig i globala frågor. Det har kungen aldrig gjort.


  1. Kristiina från Turku skriver: 26 maj, 2017

   Kungen reser runt om i världen på World Scout Foundations evenemang. Kungen initierade Global Child Forum med drottning Silvia och deltar vid Global Child Forums runt om i världen.


  2. Marguerithe skriver: 26 maj, 2017

   Christina från Turku,
   Vårt Kungapar bryr sig om barn och ungdomar mest av allt, det viktigaste man kan engagera sig i.


  3. CC skriver: 27 maj, 2017

   “Hon gör varken från eller till.”

   ????????

   Om det är någon som sätter vårt land på kartan och bidrar med ovärderliga resurser till Sverige så är det vår Kronprinsessa. Vilken politiker skulle väcka samma uppmärksamhet??? Jag är mycket glad över vårt statsskick, där kungafamiljen har sin roll och poltikerna sin… om bara de sistnämnda tog sin på lika stort allvar och hade samma ansvarskänsla.:-/


 9. snickarjohn skriver: 26 maj, 2017

  Vem är det som ställer dessa krav?
  Knappast republikaner för vi vill inte se henne
  i offentligheten alls.
  Knappast heller rojalister och monarkianhängare
  som älskar henne vad hon än gör eller inte gör.
  Så vem?


  1. Helena skriver: 26 maj, 2017

   Bra skrivet.


  2. Stella skriver: 26 maj, 2017

   De “kungliga” kan flytta till Skansen, så kan de som vill betala deras uppehälle se dem där som en “attraktion”


  3. ingrid skriver: 27 maj, 2017

   SnickarJohn.
   Mycket sund kommentar. Vem bryr sig?


 10. Humaniora skriver: 26 maj, 2017

  Såg dokumentären igårkväll.Trevligt att se och Victoria verkar vara en härlig person, framförallt privat.Men man anar också en bestämd och ibland lite dominant personlighet. Däremot bjöds det inte på några nya filmklipp el något vi inte tidigare haft kännedom om. Ebba Kleberg v Sydow är en mycket sympatisk och kompetent programledare Men VARFÖR detta eviga titulerande.V och E är med all säkerhet “du” med varandra normalt sätt. Vem kan tvinga någon att titulera i dagens Sverige!? CG el M T ??Det borde man 2017 vägra! Respekt för en annan människa visar man inte gm slavisk titulering, utan genom ett sakligt,ärligt och vänligt bemötande!!


 11. Marguerithe skriver: 26 maj, 2017

  Förstår att Victoria och E Tarras Wahlberg är goda vänner. Samma rakryggade personer utan lismande och inställsamhet hos någon av dem.


 12. Humaniora skriver: 26 maj, 2017

  Peter Jihde är en annan programledare som jag uppskattar mycket.Han gjorde en intervju med Victoria, Carl Philip och Madeleine för många år sedan. Han använde “du” som tilltal genon hela intervjun OCH det var lyckat och inte på något sätt oartigt.Det kändes,vitalt,modigt och fullkomligt naturligt. Tänk att INGEN vågade greppa stafettpinnen..
  Det finns dessvärre en osund undergivenhet bland svenska folket i allmänhet..


  1. Marguerithe skriver: 26 maj, 2017

   Humaniora,
   De som är artiga och väluppfostrade behöver inte vara undergivna. Varför gäller det bara Kungafamiljen? En viss underdånighet visas väl vilken kommunchef som helst eller annan med lite högre position i samhället.


  2. Lola skriver: 26 maj, 2017

   Marguerithe,
   Underdånighet hör inte hemma i ett modernt samhälle.

   Man ska prata med bönder på bönders vis och med de lärde på latin.

   Det har ingenting med underdånighet att göra.


  3. emma skriver: 27 maj, 2017

   just den intervjun kantra REJÄLT då Jihde började diskutera just tilltal då Victoria med ens blev mkt högdragen sluten och icke samarbetsvillig – så pass att Vs 2 syskon skruvade generat på sig o gjorde ALLT för att lirka m V & rädda situationen och kompensera så att Jihde ej skulle ta alltför illa upp

   Vs beteende var oförsvarligt och ouppfostrat MEN Jidhe kunde hoppat över den frågan helt – särskilt m tanke på att samtalet dittills va just i avslappnad du-form per automatik

   klippet hos SVT


 13. Mona skriver: 26 maj, 2017

  Helena Viktoria har inte en osynlig ande på axeln som viskar i örat.Osynliga andar tror du på det?På nästan alla evenemang håller Viktoria tal, tal ska förberedas.
  Nej Helena man håller inte tal som någon annan skrivit utan att veta vad det handlar om.
  Ska hon träffa en utländsk eller svensk gäst så ska hon läsa in sig på personen
  allt annat är oartigt,.Att hon åker hon bil och inte tunnelbana handlar enbart om säkerhet.Säpo bestämmer.Nedvärdera inte Viktoria.


  1. snickarjohn skriver: 26 maj, 2017

   Ingen nedvärderar någon.
   Man bara inte höjer medelmåtta till skyarna.


  2. Helena skriver: 26 maj, 2017

   Arbetet som syns inte görs av personalen. De letar inte upp information själva de får allt färdigt på tallrik, klaga över gör de själva.


 14. Helena skriver: 26 maj, 2017

  Jag hsr förstått att kfamiljen själv plockar sitt “arbete”. Kan de inte välja bort dem vilka är för krävande eller om det blir för mycket. Man ska inte klaga till sin atbetsgivare dvs svenska golket utan hoppa av och försök hitta bättre arbete.


  1. Rosengård skriver: 26 maj, 2017

   Du har inte förstått ett dugg. Det framgår med all önskvärd tydlighet av dina kommentarer, tyvärr.


 15. Royal skriver: 26 maj, 2017

  Victoria vill inte bli duad. Vi har inte som i engelskan olika artighetsbenämningar ex mam sir. Man blir alltid mer formellt titulerad utomlands i Frankrike titulerades jag madame hela veckan jag var där.Ps jag tror ex att Victoria alltid är påläst inför sina uppdrag.


  1. josefin skriver: 26 maj, 2017

   Finns det ett val att bli duad eller inte? Enligt Dureformen pa 60/70 tal beslutade Sverige att anvanda pronomen Du for tilltal i singular och ni for tilltal i plural https://sv.wikipedia.org/wiki/Du-reformen.
   Kungahuset (for Sverige i tiden, 1973) haller kvar vid tilltal pre-1967….
   Frankrike har aldrig haft nagon Du-reform och engelskspråkiga lander har samma tilltalspronomen i singular och plural (you). Man kan tycka det ar bättre, liksom man kan föredra vänstertrafik….men inte i Sverige!


 16. konsttanten skriver: 26 maj, 2017

  josfin
  Det finns inget juridiskt beslut på du-reformen.


  1. josefin skriver: 26 maj, 2017

   sa sant, sa sant, konsttanten. Och varför skulle K-familjen inte vilja vara delaktig i något som ansågs (da) vara en demokratisering, utan vilja sitta kvar i det som varit? For Sverige i forntiden kanske kanns bättre? Om inte monarkin följer med sitt tidevarv sa dor den ut, precis som dinosaurierna.


 17. Stefan skriver: 26 maj, 2017

  Stella!
  🙂
  RojF kan säkert ordna med 10% rabatt för medlemmar!


 18. Humaniora skriver: 26 maj, 2017

  Konsttanten,det behövs inget juridiskt beslut huruvida man använder du,ni el annan titulering
  vid tilltal.Inget som kan/får krävas beslut om genom lag.Det väsentliga är, att man visar respekt för den man tilltalar och det gäller alla människor inkluderat kungafamiljen.


 19. sima skriver: 26 maj, 2017

  Snickarjohn: Du verkar ändå rätt intresserad av Vår kronprinsessa! Det är väl bara att sluta läsa, titta, om det känns jobbigt!! F.ö. håller jag med Pisten.


 20. caterine skriver: 27 maj, 2017

  Man får inte automatiskt mera respekt om man är lite hög av sig och inte vill bli duad. Respekt förtjänar man på grund av att man är trevlig, påläst, kunnig o s v, inte för att man råkar vara född kunglig. Med ett penndrag kan monarkin vara ett minne blott.


 21. Pling skriver: 27 maj, 2017

  Om hon nu är så hängiven, begåvad och påläst så undrar jag varför hon inte avsagt sig sitt kungliga arv om det är så betungande? Välkommen till verkligheten!


 22. emma skriver: 27 maj, 2017

  tråkigt att vi aldrig får veta ngt nytt …om V o om Vs liv

  intervjuaren ställer bara frågor som ställts förr
  HKHaren svarar likartat – repris av vad som övats in /redan står skrivet i böcker, artiklar om V och med V sen förr

  denna period i v:s liv har tröskats igenom förr https://www.fokus.se/2010/06/du-victoria%e2%80%89/

  kräver hovet ännu in frågematerialet i förväg med rätt att stryka oönskade ämnen/frågor såsom förr som villkor betr sv media för att ens överväga tacka ja


 23. Mona skriver: 27 maj, 2017

  Här bland kommentarerna så ser man så tydligt hur missunsamma och rent av elaka
  kvinnor är mot varandra.Arbetsplatser som vård,skola,kyrkan osv.
  har arbetsmiljöproblem med mobbning och kränkande särbehandling.
  Här se man det på hur ni skriver om våra prinsessor.
  Ni kan inte glädjas åt andra kvinnors framgångar, då kommer jantelagen fram.När era
  argument tryter så ger ni er på medskribenter.Även de flesta manliga signaturer är kvinnor.Jag har själv råkat illa ut på ett arbete med bara kvinnor.


  1. josefin skriver: 29 maj, 2017

   Klargor och definiera KPs framgång. Fodd till ratt far, till ett liv i lyx och overflod ar kant. Finns det något
   annat?


 24. Marie skriver: 28 maj, 2017

  Hon är plikttrogen, mån om att göra bra ifrån sig, försöker med alla medel att hålla en öppen men samtidigt privat profil och ler och vinkar när plikten kräver det. Beundransvärt och något att höja henne i skyarna för? Njaeee. Vid en intervju för många år sedan (hon var strax över 20) frågade en journalist hur hon ville tituleras och hon sa bestämt ifrån att bli duad. Journalisten var i hennes ålder. Är detta modernt? Inte i min bok i alla fall.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar