Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kronprinsessan ställer in – sjukdomen oroar

27 sep, 2022, 11:19 
Simon Holm Stålhand

Kronprinsessans tillstånd oroar.

Annons
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas honBrand logo
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon

Den norska kronprinsessan Mette-Marits hälsa fortsätter oroa det norska folket. Hon har nu fått ställa in ett officiellt besök hos Röda korset som skulle ta plats på onsdag.

Anledningen till det är biverkningar av medicinerna som hon tar på grund av sin lungfibros. Det skriver Kungliga slottet i ett uttalande till nyhetskanalen NTB.

För lite mer än tre år sedan diagnosticerades Mette-Marit med den kroniska sjukdomen lungfibros. Lungfibros innebär att ärrvävnad bildas i och mellan de små lungblåsorna vilket gör lungorna stela.

Idiopatisk lungfibros, vilket är den vanligaste sorten, hade tidigare en rapporterad medianöverlevnad på 35 år. Nuvarande behandling, inklusive lungtransplantation, kan sannolikt förbättra prognosen. Enligt Hjärt- och lungfonden finns det individer som lever 10 år efter diagnos och ännu längre med lungtransplantation.

Hade nyligen covid

Det var i slutet av augusti som Mette-Marit även testades positivt för coronaviruset. På grund av hennes lungfibros så är hon i riskgrupp. Lyckligtvis var Mette-Marit, sedan lång tid tillbaka, vaccinerad mot covid-19.

Vi hoppas att kronprinsessan mår bra under omständigheterna.

Annons