Kronprinsessan Victoria – kommentaren väckte ilska

Kronprinsessan Victoria fick en kommentar om sitt utseende mitt i direktsändning. Den väckte vrede.

Kronprinsessan Victoria slog på stort inför Nobelfesten 2014. Hennes baraxlade, röda klänning gjorde megasuccé bland modeälskarna.

Den beskrevs som djärv men ändå elegant, den där perfekta kombinationen som är så svår att få till. Men alla var inte lika nöjda.

Kommentar om kronprinsessan Victoria i SVT

Kronprinsessan Victoria.

Kronprinsessan Victoria i sin urtjusiga klänning från 2014.

Etikettexperten Magdalena Ribbing satt i SVT:s studio under Nobelsändningen och irriterade sig på en specifik detalj. Hon tyckte att Victoria stod för en etikettsmiss när hon bar Serafimerordens band på bar hud.

– Kronprinsessan har gjort fel, sa Victoria i sändning.

Kommentaren föll inte i god jord. Många tyckte att Magdalena gick över gränsen – och hon kände sig nödgad att ställa upp i en förklarande intervju med Allt om Mode.

– Vad jag är förvånad över är den vrede som har uppstått på olika håll över att jag sa det här. Jag har sett kommentarer på något håll, och jag har fått några sura mejl där det står att "det där bestämmer kronprinsessan", sa Magdalena till Allt om Mode.

För Magdalena var det just Serafimerordens inneboende symbolik som hon ville uppmärksamma.

– Seraf, är den högsta ängeln, den är närmast Gud och har därför sex vingar. Tre par vingar. Ett par att flyga med, ett par att dölja sina fötter med och ett par att dölja sitt ansikte med för att inte bli bländad av Gud. När man tänker vad denna Serafimerorden betyder, så förstår man att den inte kan bäras på annat sätt än vad som är bestämt från början, och ett ordensband bärs inte mot bar hud, sa Magdalena.

Hyllas av Johanna Lejon

Men klänningen var det som sagt inget fel på. Så här låter det när Svensk Dams modeexpert Johanna Lejon ser tillbaka på kreationen.

– Kronprinsessans röda Nobelklänning, skapad av Pär Engsheden, är onekligen hennes allra, allra vackraste – och mest drottninglika. Jag minns när Victoria gjorde entré på Konserthusets scen i den där klänningen, med Stråldiademet på hjässan och Briljantkorset, samma smycke som drottning Silvia bar vid sin Nobeldebut 1976, om halsen. Wow, så tjusig hon var, och, som sagt, SÅ drottninglik. Det var första gången vi såg henne i den här typen av klänning, en klänning som man onekligen kunde tolka som en blinkning till de magnifika galablåsorna drottning Silvia bar på Nobel under 1980- och 1990-talet. Jag hoppas verkligen vi får se fler sådana på kronprinsessan de kommande åren – både innan och efter Victoria blir drottning. Hon klär i dem, och dessa klänningar är en typ av klänning som ingen annan än en kunglighet kan bära. Att hon bar ordensbandet på bar hud är visserligen en miss, men en accepterad sådan, eftersom klänningen, i sig, är så korrekt och helrätt i detta sammanhang, säger Johanna.

LÄS OCKSÅ: Kungens beslut om Daniel – det vägrar han göra