Kronprinsessan Victoria accepterar inte felet i hemmet

Kronprinsessan Victoria accepterar inte felet i hemmet

Kronprinsessan Victoria är en bestämd person. Hon vill att det ska kännas rätt – annars säger hon ifrån!
Sanningen om Madeleines och Victorias relation!
Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria är en miljökämpe av rang. Kampen för planetens välmående är en av hennes absoluta hjärtefrågor – och det har omvärlden märkt av.

Det var inte för inte som Victoria valdes till en av ambassadörer för FN:s globala hållbarhetsmål. Victoria höll så sent som i maj ett tal på en av organisationens klimatkonferenser.

– Det sägs att nöden är uppfinningarnas moder. Så är det nog. Men nöden är också en oerhört stark drivkraft för samarbete. Vi har sett det historiskt, vi ser det i coronakrisen – och vi ser det glädjande nog också i arbetet med de globala målen. 2030 är bara tio år bort och, ja, vi får nog tyvärr säga att vi nu befinner oss i vad som är, eller snart kommer att vara, en nödsituation för planeten, sa Victoria då.

Men Victorias engagemang är mer än fina ord. Även i privatlivet är kronprinsessan väldigt mån om att leva så miljövänligt som vardagen och plikterna tillåter.

Kronprinsessan Victoria arbetar för miljön

Expressens reporter Karin Sörbring blev varse om detta när hon porträtterade Victoria i ett större reportage 2017.

Då intervjuade hon hovpersonalen och fick veta att Victoria är en miljökämpe även på ledig tid.

– Hon lyfter på locken till sopkärlen på Haga och har man gjort fel får man skäll, men snällt sådant, sa en av de tillfrågade.

– Kungen kör gärna i sin Mustang, men kronprinsessan känner sig inte bekväm med att åka i en så bränsleslukande bil.

"Fick syn på en snigel"

En medarbetare berättar att Victoria redan som barn brann för djur och natur.

– En gång bad hon adjutanten att stanna bilen när man var på väg till badhuset på Solliden. Kronprinsessan hade fått syn på en snigel som hon ville lyfta över vägen. Hon ser den lika väl som hon uppmärksammar damen som står och vinkar vid en officiell mottagning på Uppsala slott, har en medarbetare berättat för Expressen.

LÄS MER: Drottning Margrethe skakas av dödsfall