Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför slutar doldiskvinnan som stått bakom Victoria – hovet om verkliga skälet

13 jan, 2023, 15:00 
Kronprinsessan Victorias närmaste medarbetare Lena Bartholdson slutar
Hovets informationschef Margareta Thorgren om den stora förändringen som väntar för kronprinsessan Victoria.
Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

I tre och ett halvt år har hon varit doldismakthavaren bakom kronprinsessan Victoria och lika länge har vi sett henne ducka för fotograferna:

Knivskarp, analytisk och professionell – och ständigt fem steg bakom sin kungliga chef.

Hovmarskalk Lena Bartholdson med sin chef kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victorias eviga skugga: Hovmarskalk Lena Bartholdson in action.

Men nu sätter 52-åriga Lena Bartholdson punkt för sin tid som Victorias närmaste rådgivare. Den 1 mars lämnar hon oväntat jobbet som chef för Kronprinsessans hovstat.

Kronprinsessan Victoria och förändringen vid hovet

Så vad ligger bakom – och vad ska hon göra nu?

Annons

– Lena har varit tjänstledig från sin tjänst vid Försvarsmakten. Nu går det förordnandet ut och hon har valt att gå tillbaka till sin tidigare tjänst, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.

Victoria bryter tystnaden • Madeleine på botten • Sanningen bakom Sofias frånvaro – 3 kungliga snackisar från vecka 2Brand logo
Victoria bryter tystnaden • Madeleine på botten • Sanningen bakom Sofias frånvaro – 3 kungliga snackisar från vecka 2

Det betyder att Lena Bartholdson nu hänger in hovdräkten för gott. Den sista februari stänger hon dörren till sitt kontor på Kungliga slottet – och in kliver i stället hennes efterträdare Isabella Törngren.

En uppgift som Isabella tar sig an med stor entusiasm:

Annons

– Jag ser mycket fram emot uppdraget att stödja kronprinsessan i hennes viktiga roll som blivande statschef och att tillsammans med kollegorna arbeta med planeringen och genomförandet av kronprinsessparets verksamhet.

Kronprinsessan Victoria med sin nya hovmarskalk Isabella Törngren
Kronprinsessan Victoria med sin nya hovmarskalk Isabella Törngren, som börjar 1 mars.

Isabella Törngren har en lång karriär vid utrikesdepartementet bakom sig och har fram tills nu varit departementsråd och biträdande chef vid UD:s enhet för Europa och Nordamerika.

Hon är inte heller någon nykomling på Kungliga slottet – bilden ovan togs när hon var på plats för att informera kronprinsessan Victoria om situationen i de baltiska staterna, kort före Rysslands invasion i Ukraina.

Lena Bartholdson och Isabella Törngren, avgående respektive ny hovmarskalk och chef för Kronprinsessan Victorias hovstat
Exit Lena Bartholdson – och plats på scen för Isabella Törngren.

Foto: TT, Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna

Annons