Kronprinsessan Victoria indragen i storbråk: "Har gjort bort sig"

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria har blivit indragen i ett politiskt storbråk.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 47?
Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria brukar hålla sig undan politiken. Det är till och med hennes plikt, enligt regeringsformen. Partipolitik är inget som någon av kungligheterna ska blanda sig i – men ibland blir de indragna mot sin vilja.

Kronprinsessan Victoria indragen i storbråk

Kronprinsessan Victoria

Borde kronprinsessan Victoria ersätta Andreas Norlén?

Så har nu skett i samband med den senaste veckans politiska kaos. Talmannen Andreas Norlén (M) hamnade nämligen i skottgluggen när han själv riktade en känga mot miljöpartiet när de plötsligt hoppade av regeringen.

– Jag tror att den typen av händelseutveckling skadar förtroendet för riksdagen som institution och för vårt politiska system, sa Andreas Norlén.

Det här blev ett väldigt omdiskuterat uttalande. Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, säger till TT att det går emot traditionen, som stipulerar att talmannen ska hålla sig neutral i alla lägen.

– Det är nog unikt i den meningen att man aldrig från tidigare talmäns sida framfört kritik mot enskilda partier, säger han till TT.

Vill se kronprinsessan Victoria ersätta talmannen Andreas Norlén

Det är så kronprinsessan kommer in i diskussionen. I debattartikel med rubriken "Talmannen har gjort bort sig – saknar motstycke" argumenterar Miljöpartiets forne språkrör Per Garthon för att en kunglighet borde ta Andreas Norléns plats.

"Sverige har valt en mellanväg utan vare sig särskilt vald president, som Finland, eller aktiv monark, som Danmark, där drottningen genom den s k dronningerunden spelar samma roll som Sveriges talman. Skillnaden är att Margrethe II inte av någon kan misstänkas för partipolitisk partiskhet. Detsamma kan tyvärr inte längre sägas om Andreas Norlén", skriver Per Garthon i artikeln, som publiceras av Expressen.

"Att införa republik tar lång tid och har knappast folkligt stöd. Då återstår att återge kungen en del av den makt han fråntogs för ett halvsekel sedan. Om kung Carl Gustaf känner sig ringrostig kan han låta sig företrädas av kronprinsessan Victoria. Då skulle regeringsbildningen i Sverige kunna ledas av en garanterat oväldig och populär person."