Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kronprinsessan Victoria: "Jag har gråtit och känt stor frustration"

27 okt, 2009, 10:06 
AvJohanna Lejon
Hon har kämpat, gråtit och varit frustrerad. Kronprinsessan Victoria har kämpat med sin dyslexi hela sitt liv. Nu vill hon hjälpa andra med läs- och skrivsvårigheter. Under gårdagen delade hon därför ut Bertil Hults pris till Bokenäs skola som arbetat aktivt för att stötta elever med dessa problem.
Annons

 

Kronprinsessan Victoria har flera gånger berättat om sina läs- och skrivsvårigheter. Om sin dyslexi som gjorde att bokstäverna hoppade omkring på papperet och inte alls ville bilda ord och meningar.

– Dels var det alltid jobbigt att läsa, dels gick det inte lika snabbt. Och jag började läsa sent. Jag läste inte en enda bok frivilligt förrän för några år sedan, berättade hon nyligen.

I skolan var Victoria ambitiös – men hon fick arbeta betydligt hårdare än sina klasskamrater för att nå samma mål. Tidigt förstod mamma drottning Silvia att allt inte var som det skulle. Hon insåg att Victoria, precis som lillebror prins Carl Philip och pappa kungen, led av dyslexi.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Som tur är var mamma uppmärksam, har Victoria berättat.

Tidigare till skolan än alla andra

Och med Silvias hjälp började läsningen gå bättre. Victoria fick komma till skolan tidigare än alla andra och hon jobbade hårt för att komma ikapp. Idag kan ingen ana hennes dolda handikapp. Men fortfarande märker hon av dyslexin.

Annons

– Ja, det gör jag. Jag läser fortfarande långsamt, säger hon.

Och hon minns alla jobbiga stunder från barndomen.

– Jag har gråtit och känt stor frustration, säger hon.

Kämpar aktivt

Nu kämpar kronprinsessan aktivt för att hjälpa andra med läs- och skrivsvårigheter. Under gårdagen delade hon därför ut Bertil Hults pris, ett dyslexipris, till Bokenässkolan som aktivt kämpar för att hjälpa elever med dessa problem. Iklädd en vackert lila klänning och skyhöga lack-klackar, som hon faktiskt snubblade lätt i, gjorde kronprinsessan entré på Stockholmsmässan i Älvsjö där priset skulle delas ut.

Kronprinsessan Victoria delar ut pris

Hon lyssnade uppmärksamt på talarna, bland andra Martin Ingvar, professor i Integrativ medicin, Carl Lewenhaupt, dyslektiker och copywriter samt Anders Sjöborg, rektor på den vinnande skolan, och tycktes känna igen sig. Flera gånger nickade hon igenkännande och när priset delades ut var hon både glad och märkbart berörd.

Foto: TT

Annons