Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kronprinsessan Victoria lämnar Haga – hemliga resan utan prins Daniel

27 apr, 2023, 13:00 
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Kronprinsessan Victoria har lämnat Haga slott – och vägrar berätta vart hon ska.

Annons

Kronprinsessan Victoria har lämnat Haga! Och den här gången för att ägna sig åt något som faktiskt är på liv och död.

I dag torsdag genomför Victoria en utbildning hos Försvarsmakten. Det finns tydligt uppskrivet som programpunkt i den kungliga kalendern – men det sägs inte var utbildningen ska äga rum.

Modeexpertens dom om Victorias valBrand logo
Modeexpertens dom om Victorias val

Kronprinsessan Victoria lämnar Haga – vägrar säga vart hon ska

Det vi vet är att dagen därpå, imorgon fredag, ska Victoria ingå i en av de största militära övningarna på många år, Aurora 23.

Den drog i gång 17 april och involverar över 26 000 personer från armén, marinen, flygvapnet, hemvärnet och militärer från 14 andra länder. Övningen är rikstäckande, men extra närvaro kommer att märkas av i södra Sverige och på Gotland.

Annons

"Man övar allt från beredskapshöjning och mobilisering till stora samordnade anfall på marken, i luften och till sjöss. Syftet med Aurora 23 är att höja förmågan att möta ett väpnat angrepp mot Sverige", kan man läsa på Krisinformation.se.

Victoria kommer att vara på Hagshult flygbas.

Vi vet inte om Victoria själv kommer att dra på sig uniform och delta i övningen mer handfast än som bara en observatör. Men man ska komma ihåg att vår kronprinsessa har en ganska diger erfarenhet av det militära.

Kronprinsessan Victoria gjorde lumpen

Kronprinsessan Victoria
Victoria har även tjänstgjort med hemvärnet.

Många har nog glömt att Victoria tillbringade tre veckor i ett slags minivärnplikt. Hon utbildades vid Swedint, Försvarsmaktens centrum för internationell verksamhet, i Almnäs, utanför Södertälje. Det blev ett klassiskt lumparliv för Victoria. Hon bodde i baracker ihop med 50 andra män och kvinnor, som vilken värnpliktig som helst.

– Hon ska göra vad man i vanliga fall kallar för en gammal hederlig gröntjänst. Hon ska helt enkelt få en grundläggande soldatutbildning, sa brigadgeneralen Claes-Göran Hedén vid tillfället.

Så det blir några ensamma dagar för prins Daniel på Haga. Men han är såklart införstådd med att Victoria utför något väldigt viktigt – något som faktiskt rör hela rikets säkerhet!

Annons