Kronprinsessan Victoria och prins Daniel bröt traditionen

kronprinsessan victoria prins daniel

Victoria och Daniel har alltid gått sin egen väg. Många av deras beslut har visat att de är ett modernt par, som inte är bundna till uråldriga traditioner.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har tagit många oväntade beslut i sina dar. Beslut som inte alltid har följt den kungliga traditionen. Många skulle nog säga att Victoria visade att hon var en modern kunglighet, som gick sin egen väg, redan när hon bestämde sig för att ingå äktenskap med Daniel Westling.

Prins Daniel chockade alla

Och så har det fortsatt. Kronprinsessparet har gång på gång visat att de är ett modernt kungligt par, som delar lika på mycket.

När prinsessan Estelle kom till världen, år 2012, blev prins Daniel historisk. Han var nämligen den första kungligheten att använda uttrycket “pappaledig”. Det låter kanske konstigt att någonting så vanligt skulle chockera så många. Men i den kungliga världen har det knappast varit tradition att papporna ställer in sina uppdrag, för att vara med barnen på heltid.

daniel estelle

Prins Daniel med dottern Estelle på Solliden, år 2012.

Men så gjorde Daniel. I flera månader ägnade han sin tid åt prinsessan Estelle och så var det även när prins Oscar var en liten bebis. Daniel har varit på Öppna förskolan i Solna, tagit med sin dotter till sagovärlden Junibacken ute på Djurgården och dragit vagnen fram och tillbaka i Hagaparken, i ur och skur.

Speciella orden om barnen

– Min pappa var föräldraledig med både mig och min storasyster redan i början av 70-talet. Så för mig var det självklart att vara hemma med mina barn. Jag tror nog att det finns många yrkesgrupper där det är en låg föräldraledighet bland män. Och det tycker jag är synd för man får ut så mycket av att vara med sina barn och lära känna dem på det sättet. Och man får en fördjupad förståelse för kvinnan som ofta tar det större ansvaret. Så jag tycker det var helt rätt att jag gjorde det. Jag ska vara pappaledig med prins Oscar också och jag ser fram emot det, har prins Daniel sagt till Aftonbladet i en tidigare intervju.

prins daniel prins oscar

Prins Daniel med prins Oscar, år 2016.

Foto: TT