Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine i storbråk – senaste beskedet

02 jun, 2021, 11:00 
Prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine blev indragna i ett stort bråk – här är senaste beskedet.
Annons
GRAFIK: Chris vägran, radering av kungliga titlar & stort hundbråk – så tycker svenska folket!Brand logo
GRAFIK: Chris vägran, radering av kungliga titlar & stort hundbråk – så tycker svenska folket!

Kronprinsessan Victoria har angenäm läsning framför sig när hon tar del av opinionsundersökningen som Svensk Dam utfört i samarbete med Kantar Sifo. Vår älskade Victoria får nämligen toppnoteringar från det svenska folket i flera frågor.

Folket stöttar kronprinsessan Victoria i bråket kring hunden Rio

Ta frågan om vilken kungamedlem som de tillfrågade har störst förtroende för. Där defilerar Victoria hem en enkel seger: hela 54 procent av de tillfrågade har störst förtroende för Victoria och tvåan kungen hamnar lååångt efter med sina tio procent.

Svenska folket tar också Victorias parti i ett infekterat och hett bråk som utspelade sig i fjol. Då skaffade Victoria hund åt familjen, Rio. Stackars Rio blev föremål för en kontrovers, eftersom han är en blandrashund – en mix mellan pudel och cavalier king charles spaniel.

Kronprinsessan Victorias hund Rio
Tänk att lille Rio orsakat en sådan kontrovers!

“Tråkigt att dom som representerar Sverige väljer bort seriösa svenska uppfödare som följer Svenska kennelklubbens riktlinjer för hälsosam avel i förmån till en blandras. I den positionen dom är tycker jag man ska vara ett föredöme o inte stödja denna blandrasavel”, skrev en användare, som var långtifrån ensam om sin kritik, på kungahusets Instagram-sida.

Annons

Även Svenska Kennelklubben gick ut och ifrågasatte Victorias val. Och irritationen dubblades när prinsessan Madeleine köpte en egen blandrashund, en cockapoon.

Så här säger det svenska folket i undersökningen:

Grafik: Johan Söderlund

Men om Victoria och Madeleine tagit illa vid sig av kritiken, så kan de finna tröst i siffrorna från Kantar Sifo. De visar att de mest högljudda rösterna i debatten knappast var representativa för den stora massan. Hela 52 % av de tillfrågade anser nämligen att det var rätt av prinsessorna att skaffa blandrashundar. Hur många är då kritiska mot beslutet? Futtiga sex procent.

"En spontan reaktion"

Samtidigt är det svårt att glömma den stora ilskan. När läget var som värst krävde vissa att kungen skulle fråntas sin position som Svenska Kennelklubbens beskyddare.

Annons

– Det var en spontan reaktion. Våra uppfödare tyckte att det var tråkigt att prinsessorna inte valde rashundar, för det är det vi arbetar för, sa Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben om reaktionen.

Foto: TT/Kungl. Hovstaterna

Annons