Kronprinsessan Victoria pratar tyska på Solliden

kronprinsessan victoria pratar tyska på solliden 2018
Att Victoria pratar flytande tyska visste vi sedan länge. Men det är sällan man får se henne "in action". I det unika filmklippet fr vi höra hur det låter när kronprinsessan talar sin mammas modersmål!
Annons

När Victoria tar emot gratulationer på Solliden, den 14 juli, är det sällan det sker någonting oväntat. Kungen inleder alltid sin dotters firande med att stämma upp i “Ja må hon leva”, framför slottstrappan, och sedan går Victoria runt och hälsar på alla som har kommit dit för att gratulera.

Annons

Kronprinsessan tar emot teckningar, spettekakor och andra presenter, gjorda med omsorg. Och hon tar sig alltid tid när någon vill hålla kvar henne lite extra länge för en pratstund.

Människor runt omkring blev helt chockade

För två år sedan över slottsparken och kön ringlade sig utanför grindarna, precis som den alltid gör den 14 juli.

Annons

Födelsedagsbarnet, som dagen till ära bar en blommig klänning från Zadig & Voltaires, såg precis så där lycklig ut som hon alltid gör under Victoriadagen när hon plötsligt blev stannad av en tysk familj som ville framföra sina gratulationer – och presenter!

“Es ist fantastisch”. Det är fantastiskt, utbrast plötsligt Victoria och fortsatte sedan att prata tyska med sällskapet en bra stund.

Hör hur det låter när Victoria pratar tyska:

Konversationen fångades av besökaren Lillan Unger, som är bosatt på Öland och som själv hade åkt till Solliden för att fira den kungliga födelsedagen. Att kronprinsessan talar sin mammas modersmål har vi känt till länge men det här var första gången vi fick höra henne prata, på riktigt!

Annons
Silvia 2017
Drottning Silvia var tidigt mån om att lära sina tre barn tyska. Men det är sällan vi får höra dem prata sin mammas modersmål!

Foto: TT, Lilian Unger

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

10 kommentarer till “Kronprinsessan Victoria pratar tyska på Solliden”

 1. Minna skriver: 9 maj, 2020

  Hon pratar tyska.Det är viktigt nyhet😂😂😂


 2. Fluff skriver: 9 maj, 2020

  Fast det gör hon ju inte.
  Talar tyska flytande.
  I övrigt avhandlades detta
  för fem år sedan.
  Särskilt skojigt var det
  att läsa kommentarerna.
  Inte mycket har hänt
  https://www.svenskdam.se/kungligt/tv-team-under-victoriadagen-talar-victoria-tyska/


 3. Anna skriver: 9 maj, 2020

  Hade ni inte nyligen en artikel om exakt samma sak…?


 4. Christina skriver: 9 maj, 2020

  Jag har läst motsatsen – dvs att Silvia valde att INTE prata tyska med barnen då kungen inte kan tyska och hon inte ville stänga ute honom ur gemenskapen. Så att barnen skulle vara mer eller mindre tvåspråkiga låter osannolikt. Mer troligt är att de kan några vardagliga fraser.
  Om kungen inte kan tyska måste det innebära att hans mamma inte talade det språket med barnen. Har dock läst att Sibylla aldrig lärde sig svenska utan hon och maken talade engelska med varandra. Undrar om hon talade engelska med barnen också…?


 5. Catherine skriver: 9 maj, 2020

  Det här är minst tredje artikeln på detta tema (en redan i juli 2018). Det Victoria säger är: `Das ist sehr lieb, das ist fantastisch, danke, oj oj oj`. Inte direkt vad jag kallar `flytande tyska`. Det vore intressant att se någon längre intervju med henne på tyska, t.ex i samband med ngt besök i ett tysktalande land. Först då går det att avgöra hur bra hon faktiskt talar tyska.


 6. Bror skriver: 9 maj, 2020

  Är inte Silvias modersmål portugisiska?
  Tyskan blev hennes umgängesspråk först i tolvårsåldern.
  Tyska klasskamrater från den tiden minns och förklarar hennes tystnad och blyghet som just en effekt av hennes bristande språkfärdighet.


  1. Anna skriver: 10 maj, 2020

   Jo, i boken “Drottningens hemlighet” har författaren intervjuat f d klasskamrater i Tyskland som minns hur drottningen kämpade med tyskan efter flytten från Brasilien. Har också för mig att jag läst att drottningen betraktar portugisiska som sitt modersmål. Det lär också ha varit det språk hon talade med sin mor.
   Personligen tvivlar jag på att KP kan så mycket mer tyska än så här…


 7. Ulla Lundell skriver: 9 maj, 2020

  Många svenska personer pratar tyska, kronprinsessan är inte den enda som gör det.

  Ulla


 8. EwaW skriver: 9 maj, 2020

  Det skedde helt öppet, Ja vad skulle hon göra, dra personen in i en buske och viska? Era rubriker drar ner läsarna till barnstadiet.


 9. Fundering skriver: 11 maj, 2020

  I dagens Sverige har de flesta någon högutbildad i familjen. Det talas engelska, franska, tyska, spanska obehindrat och det är därför svårt att bli imponerad av vårt kungahus kunskaper. JAG tycker alla verkar lågutbildade och den ende som kanske har en akademisk examen är väl Chris O´Neill, men han håller sig undan.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar