Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Krismöte på slottet – här blir Victoria och Daniel informerade om allvaret

25 jan, 2023, 17:19 
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel
Det var ingen utanför hovet som visste att det skulle äga rum.
Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Här sitter kronprinsessparet vid eftermiddagens tidigare okända möte på Kungliga slottet.

Prins Daniel, 49, möter oss med sammanbiten blick. Och kronprinsessan Victoria, 45, sitter vid hans sida, klädd i nertonat grårutigt.

En bild som vittnar om dagens allvar – och om det bistra ämnet.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel med Vattenfalls verkställande direktör och koncernchef Anna Borg
Det var tomt i hovets officiella kalender – men det visar sig att Victoria och Daniel hade ett uppdrag bakom kulisserna.

Kronprinsessparet hade bjudit in Vattenfall – som producerar och säljer el, värme och gas i Norden, Tyskland och Nederländerna – och på andra sidan bordet i slottets sammanträdesrum satt verkställande direktören och koncernchefen Anna Borg.

Annons

Kungafamiljen och elkrisen

Victorias och Daniel har ju ständigt ett mycket skarpt fokus på läget i Sverige, och de uppdaterar sig hela tiden om frågor som berör oss alla.

Kungens ståthållare om det tuffa läget.

Och själva är de verkligen inte förskonade från elkrisen: Bor man – som kronprinsessparet – i en 41-rummare på 1 550 kvadrat så är energifrågorna givetvis högaktuella också på ett personligt plan.

Och än mer kritiskt är det förstås för kungen, vars hovbudget ska täcka in både 660 rum stora Stockholms slott och 192-rummaren Drottningholm.

Titta in på Haga slott – så bor Victoria & Daniel!Brand logo
Titta in på Haga slott – så bor Victoria & Daniel!

Då får man se till att ligga i framkant när det gäller energibesparing och det gör både kronprinsessparet och kungaparet – med råge. Kungen och kronprinsessan driver ständigt på mot mer hållbara sätt att förvalta slotten:

Annons

– Jag har en chef som är otroligt intresserad av de här frågorna. Både kungen och kronprinsessan är engagerade, har Staffan Larsson, som är ståthållare vid hovet, tidigare sagt till Aftonbladet.

Kungens ståthållare Staffan Larsson, ståthållare vid hovet
Kungens ståthållare Staffan Larsson, som basar över all verksamhet på de kungliga slotten.

Ett exempel är solcellerna på slottets tak, som nu ska bli ännu fler – och och som när de är på plats ska kunna stå för 20 % av energin.

På hovets hemsida kan man för övrigt läsa att Stockholms slott fick vattenburen värme med radiatorer år 1909. Oljeledningar installerades år 1950, och sedan kom fjärrvärmen till slottet på 1990-talet.

Annons

Och så nu i dag: Fler och fler solceller på slottets tak.

Kronprinsessan Victoria på Folk och Försvar 2023 i grå rutig dräktjacka
Elkrisen på agendan för kronprinsessparet i dag – och Victoria hade samma grårutiga kavaj som vid rikskonferensen Folk och Försvar häromveckan.

Foto: Foto: Henrik Garlöv/Kungliga Hovstaterna, TT.

Annons