Kronprinsessan Victoria stoppad – av säkerhetsskäl

Kronprinsessan Victoria Prinsessan Sofia

Det var dagens viktiga möte. Kungen, drottningen och Sofia var på plats. Men Victoria tilläts inte närvara – av säkerhetsskäl.

 

Det var barnrättsfrågor som stod på agendan, och kungaparet hade samlat en kärntrupp från sitt Global Child Forum.

– Om coronaviruset har lärt oss något, så är det att vår värld i dag är helt och fullt sammankopplad, sa drottningen.

– Ett virus i Wuhan kan göra att ett barn i Etiopien måste lämna skolan. En ofullständig inköpsorder från en försäljare i Sverige kan tvinga ett barn i Bangladesh att arbeta.

Kungen Drottning Silvia Bernadottebiblioteket

LÄS MER: Drottning Silvia i bråk med grannarna på Drottningholm

Vid hennes sida satt prinsessan Sofia. Men var var kronprinsessan Victoria? Hon saknades på plats i Bernadottebiblioteket – och det visade sig att hon var stoppad av säkerhetsskäl.

– Med tanke på pandemin var kronprinsessan med via länk, säger Ulrika Näsholm vid hovets informationsavdelning.

Detta för att skydda både henne och kungen – och i förlängningen den svenska monarkin. Hovet kan inte riskera att både kungen och hans tronföljare skulle bli sjuka samtidigt.

Prinsessan Sofia

Sofia var enda prinsessan på plats. Ett av hennes få kungliga uppdrag sedan kungen för ett år sedan bestämde sig för att markera vilka i kungafamiljen som gäller för monarkin på sikt.

Och prinsarna? Ja, prins Daniel var i Göteborg över dagen för att informera sig om de senaste tekniska framstegen inom elflyg. Och prins Carl Philip dök upp vid Sofias sida i går kväll för att gå på förhandsvisningen av Teater Fryshuset föreställning om näthat.

Prinsessan Sofia prins Carl Philip Kulturhuset Teater Fryshuset

Sofia och Carl Philip anländer till Kulturhuset i går kväll.

Kungafamiljen och Global Child Forum

Kungen och drottningen grundade Global Child Forum 2009, eftersom de saknade ett internationellt forum för att fördjupa dialogen och öka kunskapen om barns rättigheter. Sedan dess samlar de med jämna mellanrum ledare och andra inflytelserika personer från näringsliv, universitet och regeringar och man beskriver sig som en oberoende plattform som arbetar brett och internationellt.

LÄS MER: Silvias oväntade ord om Margrethe – och sjukdomen

Foto: Victor Ericsson/Kungl. Hovstaterna, TT.