Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kronprinsessan Victorias beslut för framtiden efter upptäckten om Estelle – kräver förändring

04 feb, 2023, 05:00 
Prinsessan Estelle och kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria har fattat ett viktigt beslut som rör prinsessan Estelle.
Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Herman Lindqvist om prinsessan EstelleBrand logo
Herman Lindqvist om prinsessan Estelle

Kronprinsessan Victoria är en känd miljökämpe. Det har varit vår blivande drottnings hjärtefråga ända sedan barnsben.

Och i hennes engagemang ingår kampen för att alla människor ska få tillgång till rent vatten. Därför blev Victoria 2011 beskyddare för WaterAid, en organisation som arbetar för en värld där "alla, över­allt, har till­gång till rent vat­ten, toalet­ter och hy­gien".

Nu har Victoria beslutat sig för att fortsätta samarbeta med gruppen.

– Vi är oerhört glada att Kronprinsessan Victoria förlänger sitt beskyddarskap för WaterAid Sverige med fem år. Kronprinsessan har länge haft ett djupt engagemang för alls rätt till rent vatten, toaletter och hygien. Hennes fortsatta stöd är mycket viktigt för oss som organisation och för alla människor vi arbetar för och med runt om i världen, säger Anna Nilsdotter, generalsekreterare för WaterAid Sverige, i ett uttalande.

Annons

Och engagemanget för just rent vatten har fått en personlig prägel för Victoria. När prinsessan Estelle var fyra badade hon i medelhavet under en utlandsresa. Då hon klev upp ur vattnet fick mamma Victoria sig en chock.

– Jag började torka av Estelle för att få bort sanden, men de där kornen ville inte lämna henne. För det var inga sandkorn. De var blåa, knallgula och till och med röda, har Victoria sagt i en intervju med Dagens nyheter.

"En jättesorg"

Estelle var täckt av mikroplaster, små plastfragment som funnits i havet.

– Det var en jättesorg och en känsla av olust. Jag ville inte äta mer fisk och jag ville inte att hon skulle bada där mer heller, säger Victoria.

Victoria och prins Daniel har sett till att utbilda både Estelle och prins Oscar om miljöförstöringens faror.

– De hör fragment på tv och radio och nyheterna, och i förskolan och skolan. De har sin egen oro kring de här sakerna, har Victoria sagt i en intervju med Sveriges Radio.

– Så vi pratar mycket om de här frågorna hemma. Även om mina barn bara är fem och nio år, så är de väl medvetna om att vi måste ta vara på den natur och de resurser som vi har, och vara försiktiga med det som vi brukar.

Annons