Kronprinsessan Victorias drottningskola

så trappar kronprinsessan victoria upp

Kronprinsessan Victoria har alltid varit känd för att arbeta mycket. Men den här hösten har hon växlat upp ännu mer. Och dessutom har hon tagit plats vid pappa kungens sida på viktiga representationsuppdrag utomlands.

Victoria blir bara mer och mer drottninglik. Den här hösten har hon arbetat mer än någonsin och efter kungens beslut, att krympa kungafamiljen på titlar, har hon en ännu mer central roll i den kungliga representationen.

Kronprinsessan vid pappa kungens sida

De senaste veckorna har Victoria spridit sin kungliga glans i både Danmark, Island, Japan och Bosnien och Hercegovina. Och under Tokyo-besöket fick hon ju dessutom representera vid pappa kungens sida på den högtidliga kröningen.

kung carl gustaf kronprinsessan victoria

Kronprinsessan Victoria följde med kungen till Tokyo.

Ja, Victoria rör sig självklart i mingelsammanhang med Máxima och Mathilde och det är enkelt att föreställa sig hur hon själv kommer att bära upp titeln drottning en dag.

Det framtida uppdraget, som Sveriges statschef, är någonting som kronprinsessan har i åtanke hela tiden. Och det påverkar även vilka uppdrag hon väljer att göra eller inte göra.

Victorias rekordtuffa arbetshöst

Att resa och stärka Sveriges relation med andra länder är förstås viktigt men Victoria är lika mån om att hålla sig à jour med allt som händer härhemma. Tidigare i veckan besökte hon till exempel Fryshusets avhopparverksamhet i Malmö, för att få information om polisens insatser i staden. Och för ytterligare ett par dagar sedan bjöd kronprinsessparet in Linda Staaf, biträdande kommenderingschef på polisen, för att diskutera hur man kan förhindra gängkriminalitet.

De senaste åren har Victoria verkligen bräddat sina intresseområden. Förra veckan besökte hon även Amfibieregementet på Berga i Stockholms skärgård. Allt för att tillskansa sig så mycket information som möjligt om samhällets viktiga instanser.

Utflykterna med prinsessan Estelle

Kronprinsessan har också börjat öppna upp dörren till den kungliga historien för sin dotter, prinsessan Estelle. Mor och dotter har besökt den kungliga skattkammaren, och tittar på alla riksregalierna, och de här även bläddrat bland gamla bilder och gått igenom arkiv i Bernadottebiblioteket.

Prinsessan Estelle och kronprinsessan Victoria tittar på riksregalierna.

Prinsessan Estelle och kronprinsessan Victoria tittar på riksregalierna.

Kronprinsessans engagemang är verkligen beundransvärt. Den dagen hon blir drottningen kommer hon vara väl förberedd. Hon lämnar ingenting åt slumpen och alla platser hon besöker finner hon lika intressanta.

Foto: TT