Kronprinsessan Victorias egna ord om anorexin

kronprinsessan victoria talar om sin anorexi

Att kronprinsessan Victoria har varit sjuk i anorexi är allmänt känt. Men det är inte alla som vet att hon själv har gått ut och berättat om den svåra tiden.

När kronprinsessan Victoria var i tjugoårsåldern blev det känt att hon var sjuk i anorexi. Det var när hon gjorde entré vid en bal på Grand Hôtel, 1997, som ryktena började florera.

Bilderna på en smal Victoria 1997 fick många att reagera

Bilderna spreds över hela landet och man såg tydligt att kronprinsessan hade tappat i vikt.

kronprinsessan victoria prinsessan lilian 1997

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Lilian, år 1997.

Kort efter balen och all uppmärksamhet gick hovet ut och bekräftade Victorias sjukdom. Kronprinsessan pluggade vid den här tiden i Uppsala med lämnade Sverige för USA, där hon fick hjälp – långt borta från det kungliga strålkastarljuset och alla skriverier.

Kronprinsessan Victoria om tuffa tiden

I många år var det här ett ämne som Victoria sällan talade om. Men de senaste åren har hon berättat om den tuffa tiden vid ett flertal tillfällen. Bland annat i SVT:s “Kronprinsessan och kungariket”, år 2010, där hon fick frågan om det var hennes stora krav på sig själv som låg bakom att anorexin.

– Ja det skulle jag nog kunna säga, en väldig prestationsångest. Man växer upp och man blir kanske förvirrad också över var man står, just i sig själv, en obalans, svarade kronprinsessan då.

LÄS MER: KUNGENS PERSONLIGA MEDDELANDE – MITT I KRISEN

Samtidigt vill hon inte säga att ångesten berodde på hennes roll som Sveriges kronprinsessa.

– Jag tror det finns lika många orsaker till att må dåligt som det finns personer och det var väldigt komplext för mig. Därför var det väldigt viktigt att jag fick professionell hjälp och kunde reda ut de bitarna, sa Victoria i en intervju med programledaren Claes Elfsberg i samband med 40-årsdagen.

I samma intervju får hon även frågan om man någonsin blir frisk från anorexi.

– Det är nog individuellt. För min del känner jag att det är ett kapitel som jag som tur är har kunnat lämna bakom mig. Men den där prestationsångesten jag hade finns kvar. Jag har fått olika redskap och lärt mig att hantera det, också genom att jag blivit äldre.

Foto: TT, Erika Gerdemark/Kungl. Hovstaterna