Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kronprinsessan Victorias hemska upptäckt under utlandsresan – har tvingats berätta för Estelle

15 jun, 2023, 22:00 
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle
Kronprinsessan Victoria har gjort en hemsk upptäckt under sin resa till Svalbard.
Annons

Kronprinsessan Victoria har ett brinnande miljöengagemang. Hon har alltid varit en högljudd förkämpe för planetens bästa, vilken fick henne vald till ambassadör för FN:s globala hållbarhetsmål.

Och under Victorias nuvarande resa har hon observerat saker som gjort miljökämpen i henne djupt beklämd.

Så blir kronprinsessans stora fest • Haralds egna ord om olyckan • Victorias viktiga resa – 3 kungliga snackisar från vecka 24!Brand logo
Så blir kronprinsessans stora fest • Haralds egna ord om olyckan • Victorias viktiga resa – 3 kungliga snackisar från vecka 24!

Kronprinsessan Victoria bedrövad – har berättat för Estelle

Kronprinsessan Victoria
Victoria är på Svalbard tillsammans med miljöminister Romina Pourmokhtari.

Victoria är just nu på Svalbard i Norra Ishavet. Där har hon blickat ut över Isfjorden, som på grund av klimatförändringarna inte frusit på över tolv år. Tidigare brukade invånarna kunna åka skoter över fjorden. Inte längre.

Annons

– Man ser, och framförallt hör, skillnad från när jag var här senast. Det var 2008 och i dag är det 2023. Det är oroväckande och sorgligt när man förstår vad det får för konsekvenser för djur och natur, säger kronprinsessan Victoria till TT:s utsända reporter på Svalbard.

– Jag är ordentligt orolig för hela vår planet. Vi förändrar förhållandena för växter, djur och oss själva med en hastighet som vi kanske inte riktigt förstår. Framförallt förstår vi inte hur vi rubbar ekosystemen som är så enormt viktiga.

Victoria är fast besluten att hennes klimatmedvetenhet ska gå i arv. Hon har pratat öppet med prinsessan Estelle och prins Oscar om det som många ser som vår tids allra mest akuta fråga.

– Man ska inte underskatta dem i deras intresse och på vilket sätt som de kanske önskar att bidra. För det är också ett sätt att hantera den klimatångest, eller klimatoro, som kanske finns, och det man hör fragment av på nyheterna, säger Victoria.

"Då får man skäll"

När Expressens reporter Karin Sörbring porträtterade Victoria i ett större reportage 2017 fick vi en inblick i hur kronprinsessan arbetar för miljön i det lilla. Det kan hovpersonalen vittna om.

– Hon lyfter på locken till sopkärlen på Haga och har man gjort fel får man skäll, men snällt sådant, sa en av de tillfrågade.

– Kungen kör gärna i sin Mustang, men kronprinsessan känner sig inte bekväm med att åka i en så bränsleslukande bil.

Annons