Kronprinsessan Victorias känslofyllda morgon

01 sep, 2021, 09:11 
Kronprinsessan Victoria

Från powerkostym till samedräkt. Och från Kungliga Huvudstaden till Lycksele. Det är snabba puckar i kronprinsessan Victorias liv!

Annons
7 underbara ögonblick med Victoria
7 underbara ögonblick med Victoria

I går stod hon i sin powerkostym i Stockholms finanskvarter. Och nu, inte ens ett dygn senare, är hon i Lycksele i Lappland, 75 mil bort, för att inviga Sametinget.

Stilettklackarna är utbytta mot traditionella näbbstövlar. och i stället för den svala citylooken får vi se henne i något betydligt mer färgstarkt:

Kronprinsessan Victoria i Samedräkt Kolt Sametinget 2021 Lycksele
Kronprinsessan i sin vackra kolt. Hon har haft den i tolv år och den är sydd av storslöjdaren Lena Persson.

Victoria bär alltså den sydsamiska kolten med sina klara starka färger, så fulla av betydelse. Eller som kungen uttryckte det en gång: ”Grönt för det som växer, blått för vattnet, gult för solen och rött för eld, värme och kärlek.”

Recept.se Nyhetsbrev
Annons
Kronprinsessan Victoria barnen Ninnia Henning Ante Sametinget Lycksele
Finaste välkomnandet av barnen Ninnia, Henning och Ante!

Kronprinsessan Victoria inviger sametinget 2021

Detta är en stor och viktig dag i Sápmi och det officiella Sverige har slutit upp: Talmannen Andreas Norlén, kulturminister Amanda Lind (MP) och Västerbottens landshövding Helene Hellmark Knutsson är också på plats vid kronprinsessans sida.

Sametinget verkar för den samiska kulturen i Sverige och årets möte hålls alltså i den här jättekåtan i Lycksele. De flesta bär sina koltar, precis som kronprinsessan.

Sametinget 2021 Lycksele
Sametinget – med coronavstånd.

För Victoria finns det också privata känslomässiga band till den här platsen och hennes koppling till Västerbotten har alltid varit stark:

Annons

Hon befinner sig ju i sin farfar prins Gutaf Adolfs gamla hertigdöme – den farfar som omkom i en flygolycka 1947, och som hon aldrig fick möjlighet att träffa.

Kronprinsessan Victoria Sametinget Lycksele
Kronprinsessan Victoria vid det åttonde sametinget i Lycksele i dag. Hon har varit med två gånger tidigare, 2009 och 2017.

Foto: Jonas Ekströmer / TT.

Annons