Kronprinsessan Victorias namnsdag 2021: Osäkert inför firandet

Kronprinsessan Victoria namnsdag 2020 2021

Det är en fredag, det är flaggdag, det kommer vara vår. Men osäkerheten kring kronprinsessan Victorias namnsdagsfirande är stort.
Kungliga smeknamn – vi har hela listan!
Slå på ljud

I vanliga fall brukar detta vara en av vårens härligaste högtidligheter, en varm och glad folkfest på Inre borggården på Stockholms slott med hela Hagafamiljen på plats. Prins Oscar och prinsessan Estelle brukar dessutom tycka att det är jättekul. Särskilt med presenterna!

Festligt och fullsatt på borggården. Så här såg det ut när kronprinsessan Victoria firade sin namnsdag 2019.

Men i fjol fick ju allt ställas in och i stället blev det en snabb och mycket avskild blomsterceremoni, utan Oscar och Estelle. Med en galopperande pandemi var det definitivt inte läge för hovet att arrangera någon folkfest.

Kronprinsessan Victorias namnsdag 2021 – därför firas hon

Namnsdagen 2020: En kort liten ceremoni för rikets tronföljare.

Överstelöjtnant Patrik Berge, chef för Victoriabataljonen, lämnade över Försvarsmaktens traditionsenliga bukett inne i Östra valvet på slottet. Och om pandemiläget inte dramatiskt förbättras så är ju risken stor att vi får se en repris på detta krympta firande även i år.

Prinsessan Estelle Kronprinsessan Victorias namnsdag 2021

Det har blivit tradition att prins Oscar och prinsessan Estelle får följa med och fira mamma på namnsdagen. Årets firande är dock än så länge ett stort frågetecken.

Men hur det än blir så finns det i alla fall ingen annan kunglighet som firar sin namnsdag lika intensivt och offentligt som kronprinsessan Victoria, 43. Ända sedan hon gick i Enskilda Gymnasiet och fick åka hem på lunchen och riva av sin ceremoni mellan matten och svenskalektionen, så har hon blivit hyllad på ”Victoria-dagen” den 12 mars.

Ett lite udda firande som har sin speciella anledning. Kronprinsessan fyller ju år mitt i sommaren och då är hon alltid på Öland. Så för att ge både Försvarsmakten och alla stockholmare en chans att hylla Victoria så införde hovet denna ceremoni.

Kronprinsessan Victorias namnsdag 2014 med Estelle – se filmen här:

LÄS OCKSÅ: Kronprinsessan Victorias charmprins: Då får vi se Oscar igen

LÄS OCKSÅ: Hemligheten bakom namnvalet: Så fick kungabarnen sina namn

Foto: TT, film: Kungliga Hovstaterna.