Kronprinsessan Victorias närmaste medarbetare: ”Därför lämnar jag hovet”

30 jan, 2019, 20:00 
I sju år har Karolin A. Johansson varit kronprinsessans hovmarskalk och högra hand, men nu kliver hon ur hovdräkten och sätter punkt. Här berättar hon själv om beslutet.
Annons

Beskedet kom oväntat. Hovmarskalk Karolin A Johansson, driven och uppskattad chef för H. K. H. Kronprinsessans hovstat, kliver ur den midnattsblå hovdräkten och lämnar hovet för att i stället växla in på ett nytt spår i livet.

– Ett helt odramatiskt beslut, säger hon när vi träffas i samband med ett av kronprinsessans uppdrag.

Som chef för kronprinsessans hovstat har hovmarskalk Karolin A. Johansson varit ansvarig för planeringen och genomförandet av kronprinsessparets officiella program.
Karolin A. Johansson (där A:et står för Anna) har varit en klippa vid planeringen och genomförandet av kronprinsessparets officiella program.

Du har varit chef för Kronprinsessans hovstat i snart sju år. Hur har den här tiden varit?

– Det har varit magiskt. Det är ett stort ansvar och förtroende att få stödja och stå bakom vår blivande statschef. Jag är väldigt tacksam över de år som jag har fått följa Kronprinsessan på nära håll. Hon är utan tvekan en av de klokaste, varmaste och mest ambitiösa människor jag träffat. Sverige har väldig tur.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev
Strax bakom kronprinsessan Victoria - det är så vi har vant oss vid att se Karolin A. Johansson.
Strax bakom kronprinsessan Victoria – det är så vi har vant oss vid att se Karolin.

”Nu flyttar jag hem till min släktgård”

När lämnar du Kungliga Hovstaterna?

– Det är inte klart ännu, men sannolikt kring sommaren.

Och vad planerar du att göra sedan?

– Min sambo och jag flyttar så småningom hem till min släktgård utanför Mönsterås. Mina föräldrar driver ett jord- och skogsbruk som vi nu ska börja ta över.

– Vid sidan av det kommer jag ta ett fåtal uppdrag för att på så sätt fortsätta hjälpa personer och organisationer som jag känner särskilt för.

Hovmarskalk Karolin A. Johansson tillsammans med sin sambo Fredrik Bolin. Nu planerar de att flytta ner till Småland.
Karolin med sin sambo Fredrik Bolin. Nu planerar de att flytta ner till Småland.
Hovmarskalk Karolin A. Johansson tillsammans med prinsessan Estelle.
Annons

När Karolin A. Johansson kom till hovet var prinsessan Estelle nyfödd och Karolin har sett henne växa upp till en nyfiken (snart) sjuåring.

Hovmarskalk Karolin A. Johansson samlar in blommor på Solliden tillsammans med prinsessan Estelle.
Samma blomsterkorg – men Estelle har vuxit!

Det var våren 2012 som Karolin handplockades till tjänsten som hovmarskalk. Då kom hon från en karriär i Regeringskansliet, där hon hade varit pressekreterare hos dåvarande kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth. Tidigare hade hon också jobbat som pressekreterare och politiskt sakkunnig hos Cristina Husmark Pehrsson, Sven Otto Littorin och Beatrice Ask. Karolin har en magisterexamen i journalistik och en kandidatexamen i statskunskap, och var politiskt aktiv under studieåren i Uppsala.

Annons
 – Det har varit magiskt. Kronprinsessan är en av de klokaste, varmaste och mest ambitiösa människor jag träffat, säger Karolin A. Johansson om åren som hovmarskalk.
– Det har varit magiskt. Kronprinsessan är en av de klokaste, varmaste och mest ambitiösa människor jag träffat, säger Karolin om åren som hovmarskalk.

Läs mer:

Annons