Kronprinsessan Victorias och prins Daniels nya väg

kronprinsessan victorias och prins daniels

Victoria och Daniel har alltid haft en vilja att påverka och förändra. I den mån de kan. Nu har kronprinsessparet gett sig in på en ny bana – som är högst ovanligt när det kommer till kungligheter.
Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är inte rädda för att tala om ämnen som är svåra. De räds inte de tuffa samhällsproblem utan att, för den delen, bli politiska. Nu har paret börjat engagera sig i ett ämne som tidigare kungligheter inte har ägnat särskilt mycket tid åt. Det handlar om kriminell verksamhet och organiserad brottslighet.

Victoria och Daniel bjöd in polisen till Haga

På kort tid har kronprinsessparet både haft möten och gjort resor för att få information om läget. Under tisdagen bjöd de in Amir Rostami, doktor i sociologi, till slottet för att tala om hans forskning inom kriminologi. Och man fokuserade lite extra på organiserad brottslighet, gängkriminalitet och extremism. Häromveckan gav företräde för polismästare Linda Staaf, som berättade om hur man kan gripa och lagföra personer i kriminella nätverk.

Polismästare Linda Staaf besöker kronprinsessan Victoria och prins Daniel på Haga för att informera om Rimfrost.

Linda Staaf, biträdande kommenderingschef, träffade kronprinsessparet på Haga slott.

Kort efter polisens tillkännagivande om den nationella särskilda händelse som har fått namnet Rimfrost – och som föranletts av den senaste tidens skjutningar bland unga i Malmö – skred Victoria till verket, mycket konkret. Hon såg snabbt till att kalla till två inofficiella möten med polisen för att uppdatera sig om det allvarliga läget.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel hos Malmöpolisen - de framför kungafamiljens tack till Sveriges poliser.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel passade på att tacka Malmöpolisen.

Förra veckan var Victoria och Daniel dessutom i Malmö för att besöka Fryshusets avhopparverksamhet på Möllevången – både för att lära känna verksamheten och för att dela ut ett extra anslag från sin stiftelse, en summa pengar som är öronmärkta för att gå till unga i Malmö.

Kronprinsessan har samma engagemang som Silvia

Krisen är här nu och läget är allvarligt. Och kronprinsessparet utnyttjar sin ställning och uppmärksammar problem. Initiativet visar också vilken typ av statschef Victoria kommer att bli när den dagen är kommen. En handlingskraftig drottning som inte skyr det svåra frågorna. Precis som sin mor.

Foto: TT