Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victorias nya ord om prins Oscar: ”Håller oss igång!”

05 okt, 2021, 18:30 
Kronprinsessan Victoria Prins Oscar

En lägesrapport från kronprinsessan Victoria om mammalivet på Haga slott – och det handlar om prins Oscar.

Annons
Kungafamiljens ALLA hem!Brand logo
Kungafamiljens ALLA hem!

Att vara mamma till prins Oscar – det är fullt ös! Och för Victoria och Daniel är det bara att försöka hänga med i svängarna... Det avslöjade kronprinsessan i dag, mitt under jobbmötet på Haga slott:

– Oscar rusar runt och skrattar och är jättestolt över allt nytt som han lär sig. Han håller oss sysselsatta för jämnan!

En liten prins med mycket spring i benen: Oscar fotograferad på Gotland häromveckan.

Med på mötet var tio av världens största fisk- och skaldjursföretag, alla medlemmar i organisationen SeaBOS, och de har faktiskt känt prins Oscar i hela hans unga liv.

Första gången de träffade kronprinsessan för att diskutera havs- och fiskefrågor var på soliga Maldiverna för fem år sedan. Och dit flög Victoria ensam med sin spädis Oscar i babyskyddet.

Victoria på Maldiverna 2016: Det var där allt började.

Sedan dess har mycket hänt:

– Nu är Oscar fem år gammal, och han har vuxit så mycket! log Victoria.

Hennes poäng var förstås att lika mycket har hänt med femåringen SeaBOS, som vuxit sig stor och stark under de här åren. Och på agendan vid dagens möte stod livsviktiga frågor som antibiotikan i fiskeindustrin och plasten i haven.

Annons

Kronprinsessan Victoria fortsätter helt enkelt sin kamp för ett hållbart hav, och hon gör det omgiven av de tyngsta makthavarna. Som så ofta när det gäller frågor som rör vatten, så hade hon i dag också satt på sig en havsblå klänning. En signal som många numera har lärt sig att tolka.

Kronprinsessan Victoria vid dagens möte, rattat hemifrån matsalen på Haga slott. Och hon ser äntligen ut att ha fått en kontorsstol!

Men det är en gigantisk utmaning som Victoria och representanterna för fiskeindustrin har framför sig:

– Att förändra en global industri är som att bestiga ett mycket högt berg: Det väntar stora belöningar för dem som är modiga nog att ta täten. Men lika viktigt som det är för klättrarna att fästa sina rep, lika viktigt är det att varje steg som SeaBOS tar förankras i vetenskapen, sa Victoria bland annat.

Kronprinsessan Victoria och SeaBOS

Fiskeexperten Victoria ute på fältet 2017: Världens största fiskemarknad i Tokyo.

SeaBOS (Seafood Business for Ocean Stewardship) jobbar för en global förändring, mot ett hållbart fiske och hav: De tio medlemmarna som Victoria träffade i dag kontrollerar mer än 10 procent av allt fiske i världen.

Arbetet vägleds av forskare över hela världen, men har sin bas på Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna, Johan Hellström/Kungliga Hovstaterna.

Annons