Victorias oväntade ord om nya statsministern Magdalena Andersson

Kronprinsessan Victoria och Magdalena Andersson

Kronprinsessan Victoria stod för ett oväntat utspel om statsminister Magdalena Andersson.
5 saker du inte visste om Magdalena Andersson
Slå på ljud

Kronprinsessan Victorias besök i Paris utgår från ett fullspäckat schema. Det är många punkter som ska avhandlas under de tre dagarna: ett besök på Svenska institutet, museet Fabrique du Métro, en kopp te med Frankrikes finansminister Bruno Le Mair och närvaro vid fransk-svenska näringslivsmötet i Ivar Kreugers gamla bankpalats på Place Vendôme.

Kronprinsessan Victorias oväntade utspel om Magdalena Andersson

Kronprinsessan Victoria och Magdalena Andersson

Kronprinsessan Victoria och Magdalena Andersson – två riktiga powerkvinnor!

Under vistelsen hann hon med att prata Sveriges Radio – och då fälldes en något oväntad kommentar från kronprinsessan. Ett ställningstagande, kan man kalla det.

Victoria fick frågan om vad hon tyckte om att Sverige fått sin första kvinnliga statsminister, Magdalena Andersson, hundra år efter att kvinnlig rösträtt infördes i landet.

– Jo, med tanke på att det är jubileumsår så är det lite på tiden måste jag säga. Det är en viktig symbol i det, säger Victoria.

Kungligheterna ska avhålla sig från att göra politiska uttalanden, men exakt vad som är politiskt eller inte blir ofta en tolkningsfråga.

"Det känns lite fel"

Ellen Myrgård Lindén, mångårig reporter på Svensk Dam, reagerade ändå på Victorias tydliga markering.

– Kungafamiljen brukar nästan aldrig kommentera det parlamentariska läget i Sverige. Därför studsar man lite vid Victorias ord. Magdalena Andersson är en viktig symbol, förklarar kronprinsessan, och visst finns det även något symboliskt i att vår blivande drottning vågar uttrycka sig så. Precis som när kungen kommenterade landets coronastrategi, och beskrev den som misslyckad, så känns det till en början lite fel med kungligheter och politik men i just det här fallet – 100 år efter det att kvinnlig rösträtt tillämpades – skulle nog många hålla om Victoria gjorde rätt som tog bladet från munnen, säger Ellen.

Det var tydligt att Victoria inte skrädde orden i intervjun med Sveriges Radio. Hon var lika frank när FN:s klimatmöte i Glasgow kom på tal.

– Att det är på agendan är givetvis positivt. Hastigheten vi har sett, hur vi förändrar sättet vi lever på, hur vi ställer om, det sker alldeles för långsamt, säger Victoria.