Kronprinsessan Victorias privata sorg

Kronprinsessan Victoria Prins Oscar Prinsessan Estelle

I den här intervjun sätter kronprinsessan Victoria ord på sorgen.
Så blir Oscars liv efter kungens beslut
Slå på ljud

Kronprinsessan Victorias livspussel ser kanske inte ut som ditt och mitt. Men det finns där: Plikterna som kronprinsessa. Kontra att vara mamma till Oscar och Estelle. En evig balansgång:

– Hela mitt liv går ut på att tjäna Sverige. Det kan låta pretentiöst i dagens läge att säga det. Men det är verkligen så jag känner, sa kronprinsessan till TT när hon fyllde 40 för tre år sedan.

– Det är mycket som ska hinnas med på ett dygn och jag vill ju verkligen vara en tillgänglig mamma, närvarande och en mamma som är en god förebild också. Och det ska ju förstås kombineras med en yrkesroll och det är inte alltid så lätt.

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessa och småbarnsmamma.

Prinsessan Estelle går i skolan och prins Oscar i förskolan, men kronprinsessan behöver också ta hjälp av en barnflicka för att hinna med. Och det är där som sorgen kommer in: Sorgen över det som hon går miste om.

– Man missar ju väldigt många fina ögonblick med barnen. Jag tillhör nog dem som är noggrann med att dokumentera barnens uppväxt. Jag försöker verkligen aktivt iaktta och skriva ner små saker som sker, säger Victoria i TT:s intervju.

Victorias mammaroll – och drottningens

Men Victoria är ändå på det klara med att hon har det bättre förspänt jämfört med de flesta – och jämfört med sin egen 1980-talsmamma. Drottning Silvia tvingades ju lämna sina barn flera kvällar i veckan på grund av alla officiella middagar och uppdrag.

Drottning Silvia Prinsessan Madeleine Prins Carl Philip retrobild 1986

Mamma och drottning 1986, ingen enkel ekvation. Här bar Carl Philip sju år, och prinsessan Madeleine fyra.

– Det är ju lite av en annan tid vi lever i i dag, sa kronprinsessan i TT:s intervju och fortsatte:

– Det finns en större förväntan på att man ska vara hemma med barnen mer. Det hjälper även oss att det finns en förståelse för att vi nu när vi har små barn inte kan vara borta lika mycket som man kan när barnen är äldre.

Kronprinsessan Victoria Prins Oscar i Hagaparken

Det kungliga livspusslet. Privilegierat, men knepigt ändå.

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna.

LÄS MER: Chockbytet! Anna Westling – i Victorias klänning

LÄS MER: Kronprinsessan Victoria tappade skon – inför alla!