Kronprinsessan Victorias reaktion efter upptäckten om Estelle: "En jättesorg"

Kronprinsessan Estelle

Kronprinsessan Victoria gjorde en hemsk upptäckt när prinsessan Estelle kom upp ur havet.
5 gånger prinsessan Estelle har stulit showen!
Slå på ljud

Miljö- och klimatfrågor ligger som bekant kronprinsessan Victoria varmt om hjärtat. Det är därför ingen stor skräll att även hennes barn, prinsessan Estelle och prins Oscar, är miljökämpar av rang.

Ni minns säkert det berömda klippet där Oscar åker cykel längs Hagaparkens stigar, när han plötsligt ser något i ögonvrån.

– Plast i naturen, plast i naturen, ropar Oscar och tvärvänder på cykeln.

Kronprinsessan Victorias upptäckt om prinsessan Estelle

Och i en ny intervju avslöjar Victoria att miljöfrågan är brinnande aktuell hemma på Haga. Både Oscar och Estelle visar på ett stort engagemang.

– De hör fragment på tv och radio och nyheterna, och i förskolan och skolan. De har sin egen oro kring de här sakerna, säger kronprinsessan Victoria i en intervju med Sveriges Radio.

– Så vi pratar mycket om de här frågorna hemma. Även om mina barn bara är fem och nio år, så är de väl medvetna om att vi måste ta vara på den natur och de resurser som vi har, och vara försiktiga med det som vi brukar.

Och särskilt Estelle har fått en otäck påminnelse om hur miljöförstöring kan se ut på nära håll. Då var hon fyra år gammal och badade i Medelhavet. När hon kom upp ur vattnet fick hennes mamma sig en chock.

– Jag började torka av Estelle för att få bort sanden, men de där kornen ville inte lämna henne. För det var inga sandkorn. De var blåa, knallgula och till och med röda, säger Victoria i en intervju med Dagens nyheter.

"En jättesorg"

Estelle var täckt av mikroplaster, små plastfragment som funnits i havet.

– Det var en jättesorg och en känsla av olust. Jag ville inte äta mer fisk och jag ville inte att hon skulle bada där mer heller, säger Victoria.

Så här skriver Naturvårdsverket om mikroplaster:

"I våra hav flyter det runt mer än 150 miljoner ton plast. Varje år ökar mängden plast med mellan 5 och 13 miljoner ton. Plastskräpet som till exempel består av olika plastartiklar och fiskeredskap fragmenteras sakta ner till mikroplaster och beroende på typ av plast, temperatur och exponering för solljus kan nedbrytningen ta flera hundra år."