Kronprinsessan Victorias sorg – efter beskedet om Madeleine

Kronprinsessan Victoria Prinsessan Madeleine

Beskedet från prinsessan Madeleine var väntat – men för kronprinsessan Victoria är det ändå en sorg.

Kronprinsessan Victoria, 43, är storasystern som vill samla flocken. Familjen, syskonen, traditionerna – allt det där är hörnstenar i hennes liv.

Så kanske svider det lite extra mycket just för henne att pandemin stoppar prinsessan Madeleine, 38, och hennes familj från att komma hem i jul.

– Det är inte möjligt för prinsessan Madeleine att resa. Hon bor ju i Florida och där är det hårdare restriktioner som gäller, restriktioner som familjen givetvis följer, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam tidigare i veckan.

Det är också högst oklart om den övriga kungafamiljen överhuvudtaget kommer att kunna träffas i jul, eller för den delen samlas fysiskt för att fira drottning Silvias 77-årsdag dagen före julafton, ett i vanliga fall nästan heligt datum i almanackan. Verkligheten signalerar ju något helt annat och 2020 års julfirande ser inte ut att bli sig likt för någon.

Drottning Silvia Prinsessan Madeleine

För prinsessan Madeleine är det redan kört: Drömmen om att fira helgerna i Sverige är skrotad.

Kronprinsessan Victorias arbete under hösten har haft fokus just på pandemin och hon har träffat vårdpersonal, experter och många drabbade. Och det är förstås med stor självklarhet som hon instämmer i den officiella uppmaning som kungen gick ut med i går kväll:

– Håll i. Håll ut! Vi måste alla ta vårt ansvar och fortsätta de gemensamma insatserna och ansträngningarna för att stoppa smittspridningen.

Eller för att citera Victoria själv, i ett av de tal som hon höll häromveckan:

– Människolivet är skört.

Och det kommer fler jular.

LÄS OCKSÅ: Victorias starka ord om pandemin – och om att själv vara anhörig

Kronprinsessan Victoria

2020 års julfirande kommer inte att bli sig likt för någon.

LÄS OCKSÅ: Kungens viktiga hälsning till svenska folket

Foto: TT, Victor Ericsson/Kungliga Hovstaterna.