Kronprinsessan Victorias sorg efter hemska beskedet

Kronprinsessan Victoria

Jonas Ekstrˆmer/TT
Kronprinsessan Victoria sörjer ett besked som bekräftats från hovet.
Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria har varit väldigt hämmad i sitt arbete under pandemin. Bland annat har hon stoppats från att utföra besök i andra kungariken, vilket är en viktig del av hennes representativa roll.

Nu såg Victoria fram emot att få åka till Nederländerna och hälsa på Kung Willem-Alexander och drottning Máxima. Resan, som var planerad till slutet av veckan, blir dock inte av.

Bakom den inställda resan finns en mörk förklaring. Precis när Europa börjat andas ut efter den värsta smittovågen har Nederländerna sett prov på riktigt mörka siffror. I helgen rapporterades 16 300 nya smittofall under ett dygn – ett nytt rekord för nationen.

Kronprinsessan Victoria sörjer beskedet

Premiärminister Mark Rutte såg ingen annan möjlighet än att införa nya restriktioner. Barer, restauranger och icke nödvändiga butiker ska stänga kl 19, och publiken stängs återigen ute från alla idrottsevenemang.

I Sverige följde hovet utvecklingen – och kände sig manade att agera.

– I fredags kväll höll den nederländska regeringen en presskonferens om nya restriktioner med anledning av det allvarliga smittläget i landet, säger Ulrika Näsholm vid hovets informationsavdelning till Svensk Dam.

– Regeringen meddelade då att en tre veckor lång partiell lock down införs. Bland annat innebär detta att man inte får ta emot mer än max fyra personer över 13 år hemma, en allmän uppmaning att arbeta hemifrån och begränsade öppettider för affärer, samtidigt som publik stängs av från idrottsevenemang.

"Det påverkar alla delar"

Dessa restriktioner påverkar alla delar av programmet som planerats i Rotterdam, Haag, Nordwijk och Amsterdam, och de kommer nu inte att kunna genomföras. Mot bakgrund av detta ställs Kronprinsessans resa till Nederländerna in. Vi hoppas vi kan återuppta planeringen vid något tillfälle längre fram.

Det här är såklart en mycket tråkig nyhet för kronprinsessan, som säkert fick blodad tand efter sitt besök i Italien tidigare under hösten. Nu dröjer det till nästa utlandsresa – men förhoppningsvis inte för länge!