Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kronprinsessan Victorias starka ord: "Aldrig mer"

29 jan, 2018, 16:44 
Kungafamiljen hedrade förintelsens offer.
Annons

Drottningen, kronprinsessan, prins Daniel och prinsessan Christina. Kungafamiljen slöt upp mangrant när Förintelsens minnesdag uppmärksammades i Stockholm. Victoria höll välkomsttalet vid det seminarium som hölls i Bernadottebiblioteket på Stockholms slott och hennes ord dröjde sig kvar länge:

–Aldrig mer, säger vi när vi talar om Förintelsen. Men… tänk så många gånger i historien som mänskligheten har sagt ”aldrig mer”. Och menat det. Men ändå händer det. Igen och igen. Världen över. I Rwanda, på Balkan, i Burma: Människor förföljs, förtrycks, till och med dödas. Bara för att de tillhör en viss folkgrupp eller tro. ”Fel” grupp. ”Fel” tro.

Förintelsens minnesdag instiftades 2005 av FN och infaller just det datum då koncentrationslägret Auschwitz befriades år 1945.
Drottningen på plats i synagogan.

På själva minnesdagen närvarade drottning Silvia vid en ceremoni i Stockholms stora synagoga och prinsessan Christina var på plats när Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen delade ut sitt årliga stipendium i Dramatens marmorfoajé.

Annons

I år gick det till den internationellt hyllade modefotografen Mikael Jansson, 59, som det senaste halvåret dokumenterat många av de mellan 600 och 700 förintelseöverlevare som ännu är i livet här i Sverige. Den äldsta är 104 år och den yngsta 86 och resultatet av hans porträttserie Witnesses kan vi se på den utställning som öppnar på Kulturhuset i Stockholm i oktober.

Prinsessan delade ut pris till modefotografen Mikael Jansson.

– Det är många tankar som fyller mig en sådan här dag, sa prinsessan Christina när vi träffade henne i samband med att hon överlämnade stipendiet i Dramatens marmorfoajé.

– Jag har faktiskt personligen träffat en del av de här människorna och de gör lika starkt intryck varenda gång man ser dem eller hör dem. Vi får aldrig glömma. Det är bara är så.

Nu är prinsessans barnbarn fortfarande ganska små. Men kommer prinsessan i sin tur förmedla det här budskapet vidare till dem?

– Ja, de är som sagt ganska små fortfarande. Men så småningom blir det naturligtvis viktigt. Och därför hoppas jag att alla skolelever får gå och se Mikael Janssons utställning när den öppnar på Kulturhuset i höst. För det är viktigt att få ansikten att sätta till orden. Så är det.

Micael Bindefeld med sonen Simeon and prinsessan Christina.
Annons