Kronprinsessan Victorias tydliga beslut

Kronprinsessan Victoria på Nationella cancerstrategin på Karolinska Institutet

Kronprinsessan Victoria använder sig en av helt ny, kunglig, strategi. De senaste månaderna visar hon vilka frågor som är viktigast för henne.

Kronprinsessan Victoria hanterar coronakrisen genom att vara ute i samhället och skaffa sig så mycket information som möjligt. Men även innan viruset kom, och satte hela världen i brand, visade hon prov på en ny kunglig strategi.

Glöm besök på stora företag och tjusiga tillställningar med galaklänningar och röd matta. Det här året har Victoria valt en helt annan väg. Hon ägnar nästan all sin tid åt välgörenhet och samhällets mest utsatta.

LÄS MER: VICTORIAS OKÄNDA MÖTE MED ANDERS TEGNELL

I januari sparkade Victoria och Daniel igång det kungliga arbetsåret med ett besök på RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. Det här var första gången förbundet fick kungligt besök.

Victoria och daniel rfsl

Victoria och Daniel besökte RFSL i januari.

– I grund och botten så handlar det ju om mänskliga rättigheter. Vi kände att vi ville lära oss mer och visa vårt stöd. Så på det sättet känns det väldigt bra att få komma hit, sa Victoria tidningen QX i samband med besöket.

Och bilderna på Victoria och 7-åriga Emilia, som lider av en hjärntumör, är det nog få som glömmer. Kronprinsessan välkomnade den lilla flickan till slottet i samarbete med stiftelsen Min Stora Dag.

Stiftelsen arbetar med att ge barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser något att längta till – och eftersom Emilia älskar kungligheter så fick hon chansen att träffa kronprinsessan Victoria. Och inte nog med det. Hovet hade även bullat upp med en stor kakfest på slottet!

Systrarna Emilia och Maja fick träffa Victoria. En av alla Stora Dagar som Stiftelsen Min Stora Dag ordnar varje år.

Dukat till kakfest!

För Victoria är det viktigt att besöka de samhällsfunktioner, och människor, som man inte nödvändigtvis förknippar med kunglig glans.

När kronprinsessfamiljen spelade in sin senaste julfilm så valde de att göra det från Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm. Många blev förvånade eftersom kungafamiljen främst brukar gå i Slottskyrkan. Men när Svensk Damtidning ringde upp Are Norrhalva förklarade han att Katarina kyrka arbetar aktivt för att hjälpa de människor som inte har tak över huvudet. Och det fick förstås kronprinsessan att vilja uppmärksamma den kyrkan lite extra.

kronprinsessan victoria katarina kyrka

Det var ingen slump att kronprinsessan Victoria tog med Estelle och Oscar till Katarina Kyrka.

När coronaviruset briserade i Sverige, och då framförallt i Stockholm, valde Victoria att besöka ett fältsjukhus i Stockholm som en av de första sakerna på agendan. För henne är det viktigt att besöka de samhällsfunktioner som är allra viktigast i en sådan här kris. Alla tjusiga middagar och stora fester får vänta.

victoria och daniel

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på ett fältsjukhus utanför Stockholm.

Kronprinsessan vill visa att hon är en person att räkna med när tillvaron känns hopplös. Och hon gör det med bravur.

Foto: TT, Kungl. Hovstaterna