Kronprinsessan Victorias vänner i jätteskandal

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel med Märta Schörling och hennes man Linus Andréen.

Kronprinsessan Victoria borde nog ta ett snack med sina vänner systrarna Schörling – enligt Expressen handlar deras bolag med illegal palmolja.
Slå på ljud

 

De är Sveriges rikaste systrar och goda för 80 miljarder kronor. Men Expressens avslöjande om att Märta och Sofia Schörling och deras miljardbolag AKK köper palmolja från illegala odlingar i Indonesien har skapat stora rubriker och kastar en mörk skugga över imperiet.

Märta och Sofia Schörling med Gunilla Engelbert.

Märta och Sofia Schörling (i mitten Gunilla Engelbert). Palmoljan som systrarna handlar med används bland annat i choklad, margarin och schampoo.

Konsekvensen blir ju att regnskog bränns ner – och frågan är hur deras väninna kronprinsessan Victoria, som är FN:s ambassadör för de globala målen, ställer sig till detta: Skövlingen är ju helt ödesdiger för klimatet.

Kronprinsessan Victoria.

Kronprinsessan Victoria.

Jättebolaget AAK (som tidigare hette AarhusKarlshamn AB) tillverkar vegetabiliska oljor och enligt Expressens granskning, som uppges ha stöd av rapporter från flera miljöorganisationer, används palmfrukt som kommer från nedbrända naturreservat i AAK:s produktion.

Miljöskandalen kring Victorias väninna

Expressen har varit på plats i den aktuella djungeln i Indonesien, och i stället för regnskogen finns där nu en enorm oljeplantage med vad som beskrivs som palmer i raka led.

Kronprinsessan Victoria, 42, har varit nära vän med Sofia Schörling i snart 30 år, och Sofia är dessutom gift med Victorias klasskamrat Anders Högberg. Prinsessan Madeleine, 37, är i sin tur är nära vän med Märta Schörling, 35.

Sofia Schörling Högberg med sin man Anders Högberg.

Sofia Schörling Högberg, 41, med sin man Anders.

Märta Schörling Andreen med maken Linus Andreen.

Märta Schörling Andreen, 35, med maken Linus.

De är alltså största ägare i bolaget bakom skandalrubrikerna, men själva har systrarna Schörling en annan bild av saken:

”Vi delar inte uppfattningen om miljöförstörande verksamhet. Tvärtom har AAK sedan länge ett mycket starkt fokus på hållbarhetsfrågor. För detaljfrågor hänvisar vi till AAKs ledning” skriver de i en kommentar till Expressen.

Kerstin och Melker Schörling

Systrarnas pappa Melker och mamma Kerstin Schörling på kungens 70-årsfest. Melker Schörling har nu dragit sig tillbaka och lämnat över makten i miljardimperiet till sina döttrar.

Foto: TT.