Kronprinsessan Victorias viktiga ord till barnen

Kampen för barns rättigheter behövs mer än någonsin. Mycket arbete återstår – men kronprinsessan Victorias tal gav hopp.

Tio timmar med fullt fokus på barns rättigheter. Det blev en lång och intensiv dag på Stockholms slott, och det var en allvarlig men hoppfull kronprinsessa som avslutade dagens Global Child Forum.

Själv tillbringade hon en del av eftermiddagen med en workshop i Bernadottegalleriet, slottets porträttgalleri där hennes anfäder hänger i guldramar från golv till tak. För snart 8 år sedan skar hon och prins Daniel upp sin tre meter höga bröllopstårta här, nu skulle hon och de andra deltagarna fokusera på ett betydligt allvarligare ämne: hur vi på ett konkret kan möta utmaningarna i kampen mot barnarbete. Ett av tio barn i världen är drabbat och även om det går framåt, så går det alldeles för långsamt, konstaterade talarna.

Det blev ett gripande möte med barnen Ruth och Fauza som berättade om sina egna erfarenheter av barnarbete.

Men målmedvetenheten och det starka drivet kändes på hela slottet och dagen mynnade ut i många konkreta idéer. Kronprinsessan antecknade febrilt. Och avslutade dagen med att hylla barnen Fauza och Ruth som hade rest hit från Indonesien och som grep alla när de berättade om sina egna erfarenheter av barnarbete.

– Tack för att ni kom hela vägen till Stockholm för att påminna oss om vad vi arbetar för, sa Victoria:

– En värld där barns rättigheter är respekterade, skyddade och uppfyllda. Och en värld där alla barn vågar drömma.

Även kungen talade! Hör hans tal i videoklippet här nedan!

Foto: Stella Pictures, IBL