Kronprinsessans bröllop - större än allt annat

victoria-daniel

67 kameror, 10 TV-bolag och 130 medarbetare. SVT:s sändningar från det kungliga bröllopet mellan Victoria och Daniel blir större än allt annat. Kanalerna fullmatas med information – från morgon till kväll.

– SVT ska vara det självklara stället att gå till när stora saker händer, säger Eva Hamilton, VD för Sveriges Television. Det kungliga bröllopet är stort, riktigt stort. Därför hårdsatsar SVT på sändningarna kring den stora festen. Redan nu trappas den kungliga bevakningen upp… Och mer lär det bli. Direktsändningen av kronprinsessbröllopet är den största och mest avancerade tv-produktion som någonsin gjorts i Sverige, meddelade VD Eva Hamilton i dag.

– När Sveriges blivande statschef gifter sig, är detta såväl en nationell som internationell uppmärksammad händelse och därför storsatsar SVT både i tv och på svt.se, säger hon.

Daniel och Victorias bröllop blir till 12 timmar i tv.

Daniel och Victorias bröllop blir till 12 timmar i tv.

12 timmar sändning

Sändningen är större än allt annat, både tekniskt och om man räknar antal kameror och storlek på området som ska täckas in. 130 personer arbetar med den internationella sändningen av bröllopet. 67 kameror används, varav flera specialkameror som är inhyrda från andra länder. Sändningarna under bröllopsdagen, den 19 juni, pågår i tolv timmar. Nyckelpersonerna, och ansiktena utåt, i teamet är Claes Elfsberg, Marianne Rundström, Ebba von Sydow, Mark Levengood, Kristian Luuk, Linda Nyberg och John Chrispinsson. Och visst har gänget lite fjärilar i magen inför den stora dagen.

Känner av nerverna

Mark Levengood.

Mark Levengood.

– Jag tycker varje del av det kommer att bli spännande och roligt, men frågan är om jag inte mest ser fram emot att se sluttexterna rulla efter vår sändning, och inse att jag fortfarande lever. För lite, lite nervöst känns det, berättar Mark Levengood.

Också Linda Nyberg, som ju kommenterar vigseln, kortege-färden och delar av festen tillsammans med John Chrispinsson, känner av nerverna. För Svensk Damtidning berättar hon om hur det kändes att få uppdraget.

– Oj, jag blev såklart väldigt smickrad men också ganska rädd och nervös. Det är ju en otroligt stor händelse. Men det är klart att det känns helt fantastiskt! När kungen gifte sig var det Hyland som höll i programmet. Det känns historiskt att jag får gå i hans fotspår. Min kollega John Chrispinsson sa nyligen Tänk Linda, nu skriver vi in oss i historieböckerna.

Av Johanna Lejon

Foto: Charles Hammarsten och Stella Pictures

Kronprinsessan Victoria ser fram emot bröllopet.