Kronprinsessans känslosamma tal: "Gör en mamma sorgsen"

Kronprinsessan Victoria är tillbaka i kunglig tjänst. I ett tal under World Water Weeks högnivåmöte gjorde en kraftfull appell till världens ledare genom att berätta om sin dotter Estelle.

Kronprinsessan blir bara säkrare och säkrare som talare och den senaste tiden har hon flera gånger använt sig av personliga upplevelser för att leverera sina budskap. Dagens inledningstal vid högnivåmötet Building a Resilient Future through Water var inget undantag. Victoria var inbjuden att öppna mötet och hon gjorde det utifrån egna erfarenheter både som klimatambassadör och som småbarnsmamma. I talet som finns att läsa i sin helhet på kungahuset.se tog kronprinsessan avstamp i sommarens semester med barnen Estelle och Oscar.

– Sverige hade en varm sommar i år. Min fyraåriga dotter har varit förtjust i att simma. Hon älskar att simma – precis som jag i när jag var barn. Och som de flesta föräldrar vill jag kunna säga ja när mitt barn vill leka i vattnet. Men den här sommaren har många föräldrar i Sverige varit tvungna att säga nej tills sina barn som har velat hoppa i vattnet. För vattnet har inte varit hälsosamt.

– Det gör en mamma sorgsen att inte kunna säga ja till barnets önskan om att få simma.

Kronprinsessan är mycket engagerad i klimatfrågan och i januari i år utsågs hon till en av FN:s 16 internationella ambassadörer för de globala målen.

Crown Princess Victoria, Opening speech at World Water Week's Building a Resilient Future Through Water high-level session, Norra Latin, Stockholm, 2016-09-01 Kronprinsessan Victoria inledningstalar vid Världsvattenveckans högnivåsession "Building a Resilient Future through Water" (c) Karin Törnblom / IBL

Kronprinsessan Victoria anländer till Norra Latin i Stockholm för att inledningstala vid högnivåmötet Building a Resilient Future through Water.

Av: Liv Sander.

Foto: IBL.