Kronprinsessorna Victoria och Mary jobbar tillsammans

kronprinsessan mary kronprinsessan victoria

Det är inte varje dag som kronprinsessorna arbetar tillsammans. Men i dag är en sådan dag! Och Svensk Damtidning följer dem – steg för steg. Här berättar vår reporter, Helena Wiklund, på vilket sätt Victorias arbetssätt skiljer sig från Marys.

Klänning i danska flaggans färger och ett stort brett smil på läpparna. Kronprinsessan Victoria tog det svenska och danska mediauppbådet med storm när hon och prins Daniel anlände till FN-byn i Köpenhamn nu på förmiddagen!

Kronprinsessorna beter sig olika på kungliga uppdrag

Det svenska kronprinsessparet har ju en lite mer avslappnad approach till media än sina danska kollegor och där Mary och Frederik nöjde sig med att le kungligt vänligt, tog Victoria sig tid att bjuda på lite snabbintryck från sina 24 timmar i Köpenhamn. Hon gestikulerar och känns väldigt spontan. Och det är väldigt tydligt att hon verkligen älskar Dronningens by.

Kronprinsessan Victoria och kronprinsessan Mary.

Kronprinsessan Victoria och kronprinsessan Mary.

Min fråga om hur middagen hos Mary och Frederik varit kvällen före, besvarade hon med en glad blinkning. Och sedan fick prins Daniel alla att le när han sa ”Vi hänger på här!” till kronprinsessan Mary.

kronprinsessorna victoria och mary, kronprins Frederik

Victoria är spontan och bjuder på sig själv medan Frederik och Mary nöjer sig med att le kungligt en bit ifrån.

För kronprins Frederik innebär det här besöket att han och Mary axlar hela värdskapet själva eftersom drottning Margrethe är utomlands. Ingen vet riktigt var hon är. ”Men vi tror att hon åkte bort just nu för ge kronprinsen en chans att träna på att ha huvudrollen” viskade en dansk reporter.

Kronprins Frederik med kronprinsessan Victoria i Köpenhamn

Kronprinsen tar täten.

Så hallå dronning Margrethe, om dronningen läser det här så kan jag meddela att det gjorde Frederik med den äran. Han får fem kronor av fem möjliga från mig!

Kronprins Frederik kronprinsessan Victoria

Kronprins Frederik agerar värd när Margrethe är bortrest

Jag kan också berätta att jag nu har örnkoll på den intressanta kungliga bostadsfrågan. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel bor INTE i paradpalatset som är avsett för kungliga officiella gäster. Utan privat, hemma hos Mary och Frederik i deras minipalats, som passande nog heter Frederik 8:s Palæ. Detta berättade den mycket trevliga ladyn från danska hovet för mig.

Fast allt var inte lika smidigt denna morgon. Ibland är det lätt som en plätt att jobba ute på fältet. Och ibland är det lite knöligare. Och detta blev faktiskt något av en sådan dag.

Ingen skugga över Victoria och Daniel, eller över Mary och Frederik, de var hur proffsiga och trevliga och tillmötesgående som helst. Men FN-organisationen var inte riktigt med på noterna. Men äsch, det blir säkert bättre efter lunch!

kronprinsessan victoria fn

Kronprinsessan berättar om sitt eget arbete för FN och de globala målen.

Kronprinsessan Victoria höll i alla fall ett strålande tal, där hon hyllade FN-byn som rymmer 11 olika FN-organisationer:

– En fascinerande plats, och en av de mest hållbara byggnaderna i Skandinavien. Ett storartat exempel på nyskapande som en nyckel till utveckling!

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel tillsammans med FN:s Grete Faremo.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel tillsammans med FN:s Grete Faremo.

Och om sitt eget FN-arbete sa hon:

– Att arbeta med FN-målen är så meningsfullt och ett STORT privilegium. Och en viktig insikt för mig personligen har varit hur avgörande det är med utveckling för att vi ska kunna bygga en bättre framtid.

Kronprinsessan Victoria

Härligt, en kronprinsessa på solskenshumör!

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: