Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kronprinsessparets omtalade förrätt på bröllopet – det är inte vad du tror!

12 jun, 2023, 20:00 
AvMinna Sarpaneva
prins Daniel och kronprinsessan Victoria tittar in i kameran och ler
Det här visste du inte om Victoria och Daniels bröllopsmiddag.

Det här är historien bakom den omsusade förrätten på kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllopsmeny.

Annons

19 juni 2010 var minst sagt en högtidlig dag i Sverige. Solen sken, förberedelserna hade hållit på i veckor och hemma i sofforna satt tusentals svenskar bänkade framför TV:n. Vi pratar såklart om kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop.

Tillbakablick: Här möter Victoria & Daniel folkets jubel efter bröllopet 2010!Brand logo
Tillbakablick: Här möter Victoria & Daniel folkets jubel efter bröllopet 2010!

Dagen planerades in i minsta detalj, och menyn på bröllopsmiddagen är inget undantag. Och en rätt på Victoria och Daniels meny har en särskild plats i kronprinsessans hjärta.

Kungligheternas favoritmat

Kungligheterna må vara vana vid en lite annan nivå av lyx än de flesta av oss, men när det kommer till vad de helst äter till middag. Ja, då är det nog många som kan känna igen sig.

Vi har alla den där maträtten vi bara inte kan få nog av. För prinsessan Madeleine är kyckling en storfavorit, prins Carl Philip har pizza och kinamat på sin lista över favoriträtter. Prinsessan Sofia föredrar en vegetarisk kost, något som även uppskattas av kungaparet som också är glada i husmanskost.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop
Kronprinsessparet på sin bröllopsdag.

Omtalade förrätten på kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop

En av kronprinsessan Victorias absoluta favoriträtter har kommit att bli en riktig kärleksrätt för henne och Daniel. Den serverades nämligen som förrätt på deras bröllop, och menyn, ja den hade det lyckliga paret komponerat ihop tillsammans med kocken.

Annons

– Det är ingen slump att den fanns med på bröllopsmenyn, säger Sofia Henriksson i Svensk Damtidning nya matserie ”En kunglig måltid”.

Det är givetvis ärtsoppa det handlar om. Ärtsoppa är lite av en vattendelare men det är ju meningen att ens bröllopsdag ska vara alldeles speciell, och givetvis ska man få äta sin favoritmat på sin stora dag om man så vill. Dessutom är den kalla, gröna ärtsoppan som serverades serverades dagen till ära en somrig, fräsch twist på den klassiska rätten.

Väldigt passande för ett sommarbröllop! Och självklart lyxade man till det ännu lite till genom att bland annat toppa soppan med löjrom.

Annons