Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Efter krisen! Marys och Frederik tvingas ta hjälp av barnen

13 maj, 2022, 11:00 
AvSimon Holm Stålhand
Det danska kronprinsparet med familj.
Hela familjen.

Mary och Frederik försöker gå vidare från skandalen.

Annons
Har du koll på den danska tronföljden?Brand logo
Har du koll på den danska tronföljden?

Det har blåst upp till orkan kring det anrika internatet Herlufsholm, den skola där Marys och Frederiks son prins Christian går sedan i höstas. Herlufsholm ligger i Næstved, en timme med bil från Köpenhamn, och är Danmarks svar på svenska Lundsberg. Anorna går flera hundra år tillbaka – Herlufsholm grundades redan år 1565.

Skandaluppgifterna i den mycket uppmärksammande dokumentär som på torsdagskvällen visades i danska TV2. Skolledningen tillsatte snabbt en opartisk utredning: En advokat granskade de grava missförhållanden som skildras. I helgen kom även beskedet att skolan sparkar rektorn, Mikkel Kjellberg.

Danmarks kronprinspar har reagerat mycket kraftigt på de nya uppgifterna om pennalism och kränkningar, och de går nu ut med en officiell – och mycket skarp – kommentar:

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary.
Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary.

– Detta är helt oacceptabelt. Som föräldrar förväntar vi oss att skolan effektivt säkrar en kultur där alla är trygga och en del av gemenskapen, och den närmaste tiden kommer vi att följa de förändringar som helt uppenbart är nödvändiga.

Annons

Så har kronprinsparet gått vidare från skandalen

Nyheterna har givetvis varit chockerande för alla inblandade och inte minst kronprinsparet och nu gör de vad de kan för att gå vidare från skandalen.

De senaste dagarna har familjen delat bilder från olika uppdrag i sociala medier. Kronprinsen har varit i bland annat San Francisco medan kronprinsessan har besökt Köpenhamns universitet.

Sociala medier-experten, Troels Johannesen menar på att det är ett naturligt sätt att hantera det.

– Det är klart man vill gå vidare direkt. Det gör man genom att komma tillbaka och visa att det händer mycket annat i kungahuset. Det är det rätta att göra, säger han till danska BT.

Annons