Kung Albert har inte vind i seglen just nu

Kung Albert har inte vind i seglen just nu

Belgiens kung Albert II har köpt en lyx-yacht men inte betalat moms på den. Detta avslöjar belgiska medier samtidigt som Belgiens statsbudget är körd i botten.

Den 75-årige belgiske kungen betalade 4,6 miljoner euro för den 27 meter långa lyx-yachten. Det har även dykt upp foton på honom glatt poserandes vid båten. Belgisk media anser att kungens agerande motsäger hans uttalande på den belgiska nationaldagen 21 juli, då han beklagade samhällets “ökande materialism”. Vem är det nu som är materialistisk?

Militärregistrerad för att slippa skatt

Anledningen till att Albert inte betalat moms på båten är, enligt vissa nationella medier, att den inte är registrerad som ett belgiskt fordon utan istället registrerad som “militärt fordon”. Därmed blir båten undantagen skatt. Kungen ska alltså medvetet ha registrerat båten så för att undkomma momsen. Att vara registrerad som militärt fordon innebär också att kungen kan ha en kapten och två besättningsmän anställda ombord, vilka betalas av armén – och det innebär ju i slutändan att det är skattebetalarna som står för notan.

Försvarar sig

Men hovet försöker tappert att försvara kungen. En tv-reporter försökte ställa frågor om yachten till kungaparet vid ett garden party vid Laeken-palatset för några veckor sedan.

– Det är mycket orättvisst, främst för att vi alltid har seglat ända sen vårt bröllop för 50 år sedan. Vi började med en liten båt, två meter lång, sa drottning Paola innan palatset pressansvariga stoppade intervjun.

I onsdags uttalade sig hovets talesman om saken och påpekade att till skillnad från andra statsöverhuvuden så betalade Albert för sin egen yacht, och att han dessutom är statsöverhuvud 24 timmar om dygnet rättfärdigar att ha båten registrerad som militärfordon.

Av Ann-Sofie Lundin

Foto: TT