Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kung Albert tänker abdikera till förmån för sonen

03 jul, 2013, 18:30 
https://image.svenskdam.se/image-5470953?imageId=5470953&width=1320&height=689
Agneta Nisbeth
Annons

I ett tal till nationen under kvällen berättade kung Albert att han nu abdikerar till förmån för sin son kronprins Philippe. Se talet här.

Det blev som alla hade gissat, kung Albert av Belgien avstår från tronen till förmån för sin son kronprins Philippe, 53, och hans hustru kronprinsessan Mathilde. Kungen – som här ses med sin maka drottning Paola – sa i sitt tal enligt Reuters:

– Det är med lugn och förtroende jag idag tillkännager att jag tänker lämna över tronen till min son kronprins Philippe den 21 juli 2013, landets nationaldag.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Den belgiska kungafamiljen på ett familjefoto, med det nya kungaparet bakom kung Albert, det vill säga Philippe med maka Mathilde. kung Albert sa också i sitt tall att han kände sig för gammal för att orka med sina plikter.

Bara för några månader sedan var det tronskifte i Nederländerna när landet fick en ny kung och drottning i Willem-Alexander och Máxima.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Stella Pictures och faksimil RTL/Youtube

Se ett nyhetsinslag på franska här – ljudet är lite konstigt i början, sedan kan ni se kungens tal:

httpv://www.youtube.com/watch?v=iyZHc3gltso

 

Annons