Kung Carl Gustaf kränkt – anklagas för att vara omodern

Kung Carl Gustaf

Kungen och hans familj har blivit påhoppade! I en ny krönika anklagas kungafamiljen för att leva låtsasliv och sakna resning.

Kung Carl Gustaf har några tuffa veckor i bagaget och nu blir han attackerad igen.

Den här gången kritiseras han dock inte för uttalandet om att Sverige misslyckats under coronapandemin. Istället är det kungens självaste existens som ifrågasätts.

Croneman: Känner ingen respekt för kungligheterna

Det är kulturjournalisten Johan Croneman som ger sig på kungafamiljen i en ny krönika.

Croneman, som är uttalad republikan, har nämligen sett både SVT-programmet "Året med kungafamiljen" och TV4-programmet "Kungahuset 2020". Han är inte imponerad.

Utöver att kritisera produktionerna för att vara extremt lika varandra har han också ett och annat att säga om kungligheterna själva.

Bland annat skriver han att kungafamiljen borde "befrias från bördan" som det är att "tvingas leva sina låtsasliv".

LÄS MER: Kungens miss! Glömde städa undan personliga saken innan bilden

Respekt, det känner han inte för kungafamiljen:

"I ärlighetens namn känner jag väl ingen direkt respekt heller - eftersom ingen av dem tycks äga den slags resning som krävs för att vilja slå sig fri och som en modern människa finna det absurda i att ett land 2020 håller sig med ett kungahus och ett statschefsämbete som tvärtemot alla demokratiska grundprinciper går i arv", skriver Croneman i krönikan.

Kung Carl Gustaf

Kung Carl Gustaf kritiseras i Johan Cronemans krönika.

Hyllar Chris O’Neill

Den enda som Croneman tycks uppskatta i familjen, det är prinsessan Madeleines man Chris O’Neill. Han medverkar inte i något av programmen.

"Han var, visade det sig, inte ute efter vare sig snålskjuts eller gratistitlar, skattepengar eller apanage. Han ville inte sälja ut sitt amerikanska medborgarskap eller avstå från sitt jobb inom näringslivet för en plats i det svenska kungahuset. Kungligt, Chris", avslutar Croneman sin krönika.

LÄS MER: Kungens hemliga grabbgäng – Silvia tvingades säga ifrån

Kung Carl Gustaf skapade rubriker världen över när han i "Kungahuset 2020" kritiserade Sveriges hantering av pandemin.

– Jag anser att vi har misslyckats. Vi har ett stort antal som har avlidit och det är fruktansvärt. Det är något som vi alla lider med, sa kungen i programmet.

Många tyckte att statschefen inte borde uttala sig om frågan. Uttalandet plockades bland annat upp av BBC.

Foto: TT