Kung Carl Gustaf och drottning Silvia till storhertig Jeans begravning

Svenska kungafamiljen hade en varm och nära relation till storhertig Jean och nu bekräftar hovet att det är kungaparet som representerar Sverige vid statsbegravningen i Luxemburg på lördag.

I Luxemburg pågår nu förberedelserna inför storhertig Jeans begravning i helgen. Hovet i Luxemburg har utlyst hovsorg i sex veckor samtidigt som det svenska hovet nu bekräftar att det blir kungaparet som representerar Sverige vid ceremonin i storhertigdömets Notre Dame-katedral.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

– Kungen och drottningen reser till Luxemburg för att ta ett sista farväl och hedra minnet av storhertig Jean, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Detta är en statsbegravning, och många av Europas statschefer kommer att vara på plats när begravningsgudstjänsten inleds på lördag klockan 11.00. Vi har listan på de kungliga gäster som hittills är klara:

Från Danmark kommer drottning Margrethe, som också får sällskap av sin syster, drottning Anne-Marie.

Drottning Margrethe och drottning Anne-Marie kommer till begravningen.

Drottning Margrethe och drottning Anne-Marie kommer till begravningen.

Norge representeras av kung Harald och drottning Sonja samt av Haralds syster prinsessan Astrid. Från Belgien kommer både kung Philippe och drottning Mathilde, och ex-kungaparet kung Albert och drottning Paola. Drottning Elizabeth skickar sin dotter prinsessan Anne.

Prins Jean, prinsessan Margaretha, storhertig Jean (med sin Maria Teresa), prinsessan Marie-Astrid och prins Guillaume framför sin fars storhertig Jeans kista.

Prins Jean, prinsessan Margaretha, storhertig Henri (med sin Maria Teresa), prinsessan Marie-Astrid och prins Guillaume framför sin fars kista. Fram till begravningen kommer storhertig Jean att ligga på lit de parade i storhertigpalatset i Luxemburg. Sin sista vila får han i den kungliga kryptan.

Kung Carl Gustaf hade en varm och nära relation till storhertig Jean, som var Luxemburgs statschef i 36 år.

Kungen med storhertig Jean, som somnade in den 23 april. Han blev 98 år gammal.

Kungen med storhertig Jean. Storhertigen somnade in den 23 april och han blev 98 år gammal.

Så tar kungaparet farväl

– Jag kommer att minnas en mycket fin och vänlig man, säger kungen i en kommentar till Svensk Damtidning.

– Storhertig Jean av Luxemburg var högt respekterad av mig och min familj. Han var en trogen och hängiven scout och det var ett nöje att dela detta intresse med honom.

Storhertig Jean med sin hustru Josephine-Charlotte. Hon var dotter till Belgiens svenskfödda drottning Astrid och dog 2005, 77 år gammal.

Storhertig Jean med sin hustru Josephine-Charlotte. Hon var dotter till Belgiens svenskfödda drottning Astrid och gick bort 2005, 77 år gammal.

Det blir en statsbegravning i Luxemburgs stora katedral, med medlemmar från Europas alla kungahus på plats i kyrkbänkarna.

Det blir en statsbegravning i Luxemburgs stora katedral, med kungligheter från Europas alla kungahus på plats.

Men storhertig Jean kommer också att hedras här i Stockholm. Samma dag som begravningen äger en serafimerringning rum till hans ära. Storhertigen var riddare av svenska Serafimerorden och mellan klockan 12.00 och 13.00 på lördag ringer klockorna i Riddarholmskyrkan till hans minne. Strax innan förs även hans serafimersköld med militär eskort från Stockholms slott till Riddarholmskyrkan, där den kommer att stå uppställd i koret under serafimerringningen.

Storhertig Jeans serafimersköld, målad 1991 av vapenmålaren Bengt-Olof Kälde.

Storhertig Jeans serafimersköld, målad 1991 av vapenmålaren Bengt-Olof Kälde.

Läs mer:

Stor sorg i Luxemburg – storhertig Jean är död

Lömsk juvelstöld i Luxemburg: ”Ett insiderbrott”

Prinsessan Stéphanie i tårar – stöttas av maken Guillaume

Foto: TT, Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna