Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kung Charles djupa sorg – första orden efter drottning Elizabeths död

09 sep, 2022, 17:28 
Indra Nordemar

Kung Charles håller sitt första tal som monark – rörande orden om drottning Elizabeth.

Annons
Unika filmerna visar: Så var drottning Elizabeths livBrand logo
Unika filmerna visar: Så var drottning Elizabeths liv

Den 8 september är en dag vi alla kommer minnas. På torsdagseftermiddagen tog vår allas drottning Elizabeth sitt sista andetag, 96 år gammal. Nu är hela världen i sorg.

Prins Charles blir nu kung. På lördagens ska han krönas, och även hans hustru Camilla som blir Storbritanniens nya drottning.

Men dessförinnan hedras drottning Elizabeth. Just nu pågår en minnesgudstjänst i hennes ära – och kung Charles har nu talat till folket för första gången sedan hans mammas bortgång.

Kung Charles rörande ord efter drottning Elizabeths död

Talet nådde allmänheten på fredagskvällen, runt 19-tiden, men var förinspelat. Troligen spelades det in under dagen, efter Charles och Camilla anlänt till Buckingham Palace där videon är i från.

Annons

– Jag talar till er i djupaste sorg, säger en rörd kung Charles och fortsätter:

– I hela sitt liv, drottning Elizabeth, min älskade mor, var en inspiration och ett exempel för mig och hela min familj, och vi är skyldiga henne den mest innerliga skuld någon familj kan vara skyldig sin mor: För hennes kärlek, tillgivenhet, vägledning, förståelse och exempel.

"Löftet om en livslång plikt"

– På sidan av den personliga sorg som hela min familj känner, delar vi också med så många av er i Storbritannien, i alla länder där drottningen var statschef, i samväldet och över hela världen, en djup känsla av tacksamhet under de mer än 70 år då min mor, som drottning, tjänade folket i så många nationer.

1947, på sin 21:a födelsedag, lovade hon i en sändning från Kapstaden till Samväldet att ägna sitt liv, vare sig det var kort eller långt, åt sitt folk. Det var mer än ett löfte, det var ett djupt personligt engagemang som definierade hela hennes liv.

Annons

Jag vet att hennes död bringar stor sorg för så många av er. Och jag delar känslan av denna stor förlust förlust med er alla.

Hon sörjes djupast i hennes bortgång.

– Det löfte om livslång plikt, förnyar jag till er alla i dag. Som drottningen gjorde med sådan orubblig hängivenhet, lovar jag nu själv att högtidligt under den återstående tid som gud ger mig att upprätthålla de konstitutionella principerna i hjärtat av vår nation.

"Tack för din kärlek och hängivenhet"

Kung Charles hyllar även sina familjemedlemmar. Sin son William som nu blir prins av Wales och Kate får titeln prinsessan av Wales, sin hustru Camilla som han menar kommer göra ett utmärkt jobb i sin nya roll som drottning, och han skickar även sin kärlek till prins Harry och Meghan.

– Och till min älskade mamma, när du nu påbörjar den sista stora resan för att återförenas med min käre framlidne pappa, vill jag bara säga detta: Tack.

– Tack för din kärlek och din hängivenhet till vår familj och till den familj av nationer som du har tjänat så flitigt alla dessa år. Må änglar sjunga dig till din vila, avsluta kung Charles.

Foto: TT

Annons