Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kung Charles stoppas – beslut av regeringen

24 mar, 2023, 19:00 
Kung Charles

Kung Charles får inte genomföra besöket – stoppas i sista sekund

Annons

Kung Charles stoppas från att besöka Frankrike, det framkommer i ett uttalande från franska regeringen rapporterar The Washington post.

Våldsamma sammandragningar mellan poliser och demonstranter pågår i flera franska städer. Kravallerna drog igång efter franska regeringens beslut om pensionsreformen offentliggjordes.

Varningen till kung Charles: ”Svagare än man tror”Brand logo
Varningen till kung Charles: ”Svagare än man tror”

Protesterna handlar om den franska regeringens pensionsreform som ska höja pensionsåldern från 62 till 64 år. President Macrons regering valde att kringå parlamentet och driva igenom förslaget trots att det saknade stöd. Oppositionen svarade med en misstroendeförklaring mot regeringen, som inte gick igenom, det skriver SVT Nyheter.

Den franska regeringen kunde i ett uttalande bekräfta att president Macron och kung Charles haft telefonkontakt och beslutat att statsbesöket skulle senareläggas.

Annons

"För att kunna välkomna Hans Kungliga Höghet på ett sätt som värnar om ländernas goda relation kommer statsbesöket framskjutas och genomföras så snart som möjligt" meddelar franska regeringen.

Kung Charles stoppas – brittiska ambassaden tvingas förklara

Det är inte enbart den franska regeringen som står bakom beslutet att Charles avvaktar med statsbesöket – det förtydligas.

"Beslutet togs i samråd med alla parter, efter att franska presidenten bad brittiska regeringen att framskjuta besöket." det väljer brittiska ambassaden i Paris att tillägga.

Kung Charles skulle landa i Paris på söndag och genomföra ett statsbesök på tre dagar. Charles skulle besöka Bordeaux för att fortsätta mot ett statsbesök i Tyskland.

Foto: TT

Annons