Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kung Frederik talar ut om sorgen – nåtts av sorgligt besked

16 apr, 2024, 11:30 
Vendela Lönnqvist
TT
Nu bryter kung Frederik tystnaden.
Annons

Tisdagen den 16 april markerar en stor dag i Danmark.

Här möter Victoria våren – efter solsemestern • Här powershoppar Silvia Majblomman till alla barnbarn • Kronprinsessan gravid: då kommer babyn – 3 kungliga snackisar från vecka 15!Brand logo
Här möter Victoria våren – efter solsemestern • Här powershoppar Silvia Majblomman till alla barnbarn • Kronprinsessan gravid: då kommer babyn – 3 kungliga snackisar från vecka 15!

Drottning Margrethe fyller år

Drottning Margrethe, som den 14 januari klev av tronen för att lämna plats för sin son Frederik, fyller 84 år.

Det firas, till skillnad från tidigare år, mer privat denna gång.

Men just denna tisdag kom även att bli en sorgens dag för Danmark när befolkningen under morgonen vaknade till beskedet att en av Köpenhamns äldsta byggnader, Börshuset, stod i lågor.

Danskt kulturarv står i lågor

Många bevittnar fortfarande hur den så kallade Börsen fortfarande står i 20 meter höga lågor mitt i centrala huvudstaden, med 180 personer som arbetar aktivt för att släcka branden, rapporterar Aftonbladet.

Annons

Kung Frederik kommenterar branden

Börshuset är ett kulturarv, och nu har kung Frederik tagit till Instagram för att dela med sig av sorgen med några väl valda ord:

"I morse vaknade vi till en sorglig syn, när rök över Köpenhamns tak vittnade om den förödande branden på Börsen. En viktig del av vårt arkitektoniska arv stod och står fortfarande i lågor", skriver han och fortsätter:

"Fram till idag har vi ansett den historiska byggnaden som en vacker symbol för vår huvudstad och en byggnad som vi som nation har varit stolta över."

Både han och drottning Mary avslutar inlägget med att tacka alla som flitigt arbetar och arbetat för att ingen skadades i branden.

Annons