Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kung Frederiks oväntade drag fyra dagar efter tillträdet – berättar allt i boken om sig själv

18 jan, 2024, 19:00 
Louise Wibergh Lenti

Kung Frederik visar upp en ny skörare sida av sig själv i den nya boken.

Annons
SE FILMEN: Kung Frederik och drottning Mary tar emot folkets enorma jubel!Brand logo
SE FILMEN: Kung Frederik och drottning Mary tar emot folkets enorma jubel!

Det är ofta som kungligheterna omskrivs i böcker – det är inte lika ofta som de släpper egna.

Under onsdagen släpptes den nya boken "Kongeord" som är skriven av kung Frederik av Danmark tillsammans med författaren Jens Andersen. Boken är 109 sidor lång och är baserad på flertalet intervjuer mellan Frederik och Andersen som pågått under hösten när Frederik fortfarande var kronprins.

Boken har på bara några dagar väckt stort intresse tack vare sitt innehåll. Enligt Danmarks radio fokuserar den bland annat på kungens tankar kring Gud, samväldet, klimatet och jantelagen. Han ska även ta upp detaljer kring sin uppväxt och hans egna tankar kring det första mötet med Mary.

"Nära världens undergång"

Frederik ska redan från en tidig ålder våndats över sin framtid som kung, något som han även talar öppet om i den nya boken, enligt danska Ekstrabladets rapportering.

Annons

"Det var ett irritationsmoment och en frustration, som några gånger kunde väcka så stora känslor inom mig, att jag fick lust att knuffa eller slå ifall en av de andra i klassen nämnde att jag skulle vara kung”, säger kungen i boken.

Vidare beskriver Frederik hur hans vånda blev värre och värre ju äldre han blev:

"Jag minns min 18-årsdag som något nära väldens undergång. Det var känslan att nu gick allt som var roligt och spännande mot sitt slut".

Mitt i kaoset av stora känslor kunde den unga kronprinsen däremot hitta tröst och lugn hos sin kära mormor.

"Min mormor, drottning Ingrid, var väldigt bra på att både lugna och skydda mig. Hon kände krisen jag var i som pojke och ung", säger han och berättar att de ofta åt lunch tillsammans.

Drottning Ingrid, kronprins Frederik, Danmark, juni1998
Drottning Ingrid tillsammans med kronprins Frederik, Danmark sommaren 1998.

Förklarar sitt valspråk

När kung Frederik deklarerade sitt nya valspråk "Förbunden, förpliktigad – för kungariket Danmark" var det flera som höjde på ögonbrynen.

Annons

Det är absolut ett fint valspråk men flera reagerade på att det inte nämnde "Gud". Ända sedan år 1863 har de danska regenterna nämnt Gud eller Herren i sina valspråk. Drottning Margrethe hade som bekant valspråket "Guds hjälp, Folkets kärlek, Danmarks styrka" och avsaknaden av Gud i Frederiks valspråk har ansetts som ett stort ställningstagande.

Expressen rapporterar dock nu om att Frederik dementerar dessa rykten i boken.

”Några undrar kanske varför jag inte uttryckligen nämner Gud i mitt valspråk, men för mig ingår Gud i konceptet att vara 'förbunden”, säger kung Frederik.

I samma veva berättar han även att familjen läser ”Fader vår” som kvällsbön.

Foto: TT

Annons