Kung Harald firar födelsedagen med familjen

Kung Harald firar 76 år i dag och dessutom har han kammat hem titeln “Favoritkungen” här på svenskdam.se.  I årets nyårstal sammanfattade han livet på ett mycket fint sätt.

Med snar marginal knep kung Harald första platsen, när vi häromveckan frågade “Vilken kung är din favorit?”. Norges regent fick 49 procent av rösterna. Vår egen kung fick 42 procent, inte långt efter i popularitet alltså.

Firar födelsedag

Ja, nog är kung Harald älskad alltid. I dag kan han fira 76 år och vara strålande nöjd med vad han har åstadkommit.

Många barnbarn

Han har en stor familj och många barnbarn – hela sex stycken faktiskt (inklusive Marius).

– Jag har stor glädje av barnbarnen mina, sade kungen i sitt nyårstal till norska folket.

Barnen är viktiga

Kung Harald har genom åren varit starkt engagerad i barns rätt i samhället och han är övertygad om att barn måste få värdefull tid med sina familjer.

En kopp choklad

– I dag har barnen för lite tid med familjen och vänner. Det är synd. Jag minns en liten 10-årig flicka som sade, att det bästa som finns är att sitta med en kopp choklad och bara vara med mamma och pappa.

Värdefull tid

Harald menar att det kan vara ett problem om vi inte ger barnen värdefull tid. Han inser också att det är svårt i dagens stressade samhälle, när många kämpar för att få ihop livspusslet.

Lekfull kung

Själv har kung Harald haft tid att leka med både de egna barnen, kronprins Haakon och prinsessan Märtha Louise – och barnbarnen. Här ser vi kungen med prins Sverrre Magnus.

Berörda

I sitt nyårstal talade han ur hjärtat. Många blev berörda. Här kan ni själva se och höra kung Haralds nyårstal:

Av Åsa Bönnelyche

Foto: Stella Pictures

 

httpv://www.youtube.com/watch?v=OpKyEBL2TU4