Kung Harald hastigt sjuk - deltar inte i ministerråd

Kung Harald är sjukskriven och kronprins Haakon har fått hoppa in som regent i hans ställe.

82-åriga kung Harald har lidit av en del krämpor de senaste åren. Bland annat drabbades han av en infektion för två år sedan, och så sent som förra året var han sjukskriven till följd av trängsel och smärta i ena foten. I ett pressmeddelande på norska kungahusets hemsida skrev man då:

“Hans Majestät Kungen är sjukskriven veckan ut på grund av överbelastning av smärtor i foten. Under tiden som Hans Majestät är sjuk kommer Kronprinsen att vara regent.”

Nu har den norska kungen blivit sjuk igen – denna gång i en virusinfektion. Under torsdagen meddelade det norska kungahusets presschef, Guri Varpe, att kung Harald är sjukskriven. Då var det osäkert om Harald skulle kunna medverka på ett ministerråd idag, fredag, men Guri Varpe meddelade idag att Harald inte skulle närvara. Beskedet har lett till en del oro hos norska folket som har börjat undra hur den norska kungen mår – egentligen.

“Han klarar sig bra”

När prins Haakon mötte pressen samma dag kom han dock glädjande nog med lugnande besked om sin pappas hälsa.

– Han har fått en liten virusinfektion och varit sjuk i några dagar, men vi hoppas att han är frisk till jul. Han klarar sig bra, vi tror på att han kommer tillbaka om några dagar, sade han till tidningen NTB.

Som tidigare nämnt fick kronprinsen hoppa in som regent för kungen under sin sjukdom förra året, och det får han även göra denna gång.

– Kungen är sjukskriven idag och det är kronprinsregenten som deltar i ministerrådet, säger kommunikationschefen till Se och Hör.

Foto: TT