Kung Harald inlagd på sjukhus – Mette-Marits oro

kung harald på sjukhus mette-marits oro

Kung Harald är inlagd på sjukhus och hans svärdotter Mette-Marit är djupt oroad. Johan T Lindwall skriver om en unik relation, i den norska kungafamiljen, som inte liknar någonannan.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 39?
Slå på ljud

När ska det ta slut?

Nu tänker en hel nation på henne när svärfar kung Harald än en gång är blixtinlagd för sjukhusvård.

Det har minst sagt varit ett mardrömsår för norska kungafamiljen.

Vi vet alla vad som hände när 2019 skulle gå över till 2020. En hel nation sörjde Ari Behn och de som led mest var så klart hans familj och hela norska kungafamiljen.

Nu i morse, när beskedet kom att kung Harald har förts till sjukhus, gick alla tankar än en gång till norska kronprinsparet Haakon och Mette-Marit. Alla i Norge vet hur oerhört nära kronprinsessan står sin svärfar och när hon en gång inte var välkommen in i den norska värmen och för den delen det norska kungahuset så var det Harald som öppnade upp sin famn.

kung harald akut till sjukhus

Mette-Marit är orolig för sin älskade svärfar. De har ett speciellt band.

Sedan dess har Mette-Marit och Harald kommit att odla en unik relation. Han har inte bara varit en svärfar för henne – utan även som en far efter att Mette-Marits pappa Sven O Høiby tidigt straffade ut sig från hennes liv.

I Norge har relationen mellan Mette-Marit och Harald lyfts fram som något unikt i Europas kungahus och därför är det i dag extra tungt för kronprinsessan.

Skulle tillståndet vara allvarligt för kung Harald kan det sluta med det oundvikliga och då har vi även inom samma dygn ett tronskifte i Norge.

Kung Harald har suttit på tronen i Norge sedan 17 januari 1991, då Olav V av Norge dog. Harald är en omåttligt populär monark och den dagen det blir dags att ersätta honom blir det ingen lätt uppgift för sonen Haakon.

Följ vad som händer kung Harald i vår liverapportering:

För Mette-Marit skulle det innebära att hon inte bara skulle mista en älskad svärfar, hon skulle även mista en av sina bästa vänner och en person som hon många gånger har kommit att betrakta som sin far.

Så i dag är det många som hoppas att det inte är något allvarligt som inträffat och att kung Harald snart får lämna sjukhuset.Skulle sanningen vara en annan är det med stor sorg som Mette-Marit kommer att behöva acceptera att hennes make blir kung av Norge och hon själv drottning. Den dagen vill hon ska dröja. Väldigt länge.JUST NU: Drottning Sonjas första ord om HaraldLäs mer

Johan T Lindwall

chefredaktör & ansvarig utgivare