Kung Harald: “Jag regerar till sista andetaget”

Kung Harald
Grattis säger vi till Norges kung Harald, som fyller 82! Och han har mer än sin stora dag att fira. I januari röstade norska stortinget om att behålla monarkin i landet. Och kungen har inga planer på att lämna in handduken tidigare, som regenterna i Belgien och Nederländerna gjort. – Jag har avlagt en ed som varar livet ut, så enkelt är det, säger kung Harald om sin roll som statschef.
Annons

När kollegan och nära vännen exkung Albert av Belgien firade 82 år var han pensionär. Han hade då lämnat över regentstaven till äldste sonen Philippe tre år tidigare. Kung Harald har inga sådana planer. Monarki-omröstningen skapade tidningsrubriker i Norge. Monarkin är säkrad. Ja-sidan är fortfarande i stor majoritet då omröstningen slutade med 130 ja mot 36 nej.

Annons

Kung Harald och Sonja

Nu berättar kung Harald i en längre intervju med norska tidningen Dagens Näringsliv att han inte har några planer att stiga åt sidan.
– Jag har avlagt en ed till stortinget som jag menar varar livet ut, så enkelt är det, säger han till tidningen.

Många prövningar

Det norska kungahuset har genomgått flera prövningar genom åren. Men lika älskat är det trots alla turer hit och dit. Kung Harald och drottning Sonja har visat att det minsann går att ta den traditionella institutionen in i framtiden.

Folk kan numera känna igen sig i medlemmarna i kungahuset. Att Harald själv valde en flicka utan kunglig börd ansågs först en aning märkligt, men han banade väg för vår egen kung och många andra tronföljare i Europa. Kronprins Haakon har också visat att det minsann går att välja kärleken som kunglig. Kronprinsessan Mette-Marit var en helt vanlig kvinna som hade med sig ett barn in i äktenskapet, lille Marius Borg.

Han kom att bli lika omtyckt som kronprinsparets gemensamma barn, prinsessan Ingrid Alexandra och prins Sverre Magnus. Skilsmässan mellan prinsessan Märtha Louise och Ari Behn hade många sett komma och flera norrmän kan känna igen sig i hur det är att ha familjetrassel. Mette-Marits lungsjukdom gör också att folket kan känna sympati. Vissa undrar förstås hur det ska gå med representationen i framtiden. Prinsessan Ingrid Alexandra får axla rollen som tronföljare tidigare än väntat, tror många.

Kung Harald blev själv regent när hans far kung Olav blev svårt sjuk – men Olav satt på tronen fram till sin död 1991. Något den idag 82-årige kungen vill återupprepa.

– Jag regerar till sista andetaget! säger han.

Foto: Kongehuset.no, TT

Läs mer

Därför missar kung Harald drottning Sonjas födelsedag

50 år som gifta idag – här är Sonjas och Haralds kärlekssaga!

Kärlek i kylan! 4 bilder på Mette-Marit och Haakon som får oss att le

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

7 kommentarer till “Kung Harald: “Jag regerar till sista andetaget””

 1. konsttanten skriver: 21 februari, 2019

  “Prinsessan Ingrid Alexandra får axla rollen som tronföljare tidigare än väntat, tror många”.
  Ovanstående mening, kändes mkt obehaglig, och borde strykas omgående!!


  1. annica, helsingfors skriver: 21 februari, 2019

   Tja, meningen betyder att det förväntas hända något hemskt med kronprins Haakon som ju är tronföljare. Tror dock tidningen menar att Ingrid Alexandra kan behöva representera bredvid sin far oftare och tidigare än vad som annars varit förväntat. Och det kan ju tyvärr stämma med tanke på den allvarliga sjukdom Mette-Marit har.


 2. undrende skriver: 21 februari, 2019

  Gratulerer med dagen kjære KONGE ! Måtte du få mange gode år fremover !


 3. ancibergfeldt skriver: 21 februari, 2019

  GILLAR HELA NORSKA
  KUNGAFAMILJEN!

  ALLA VERKAR SÅ UNDERBARA!❤ 💙 ❤


 4. charlotte skriver: 22 februari, 2019

  Prinsessan Ingrid kommer säkert att få hjälpa sin pappa med representationen ibland och det kan nog attrahera en ung person. Ingrid verkar så seriös och pliktmedveten.


 5. CVM skriver: 22 februari, 2019

  Charlotte
  Kan bara instämma i dina ord om Prinsessan Ingrid.
  Hon går i sin FarMors fotspår som alltid gjort ett seriöst intryck och inte
  alls är snobbig.
  Trevlig Helg
  CVM


 6. PernillaA skriver: 22 februari, 2019

  Kanske minns Sonja hur illa hon blev behnadlad och valde att inte göra samma sak med andra människor, tycker ocksaatt familjen är sympatisk


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar